Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Yemen hükümeti heyeti, "Husilerin sorumsuzca tutumları kabul edilemez ve göz yumulamaz. Halkın çıkarları doğrultusunda uygun kararlar alınması için çalışılacak" dedi

Google Haberlere Abone ol
Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Yemen hükümeti adına Kuveyt'te müzakerelere katılacak heyet, uluslararası topluma, Husilerin "sorumsuzluğu" karşısında kararlı bir tutum sergilemesi çağrısında bulundu.

Heyetten yapılan açıklamada, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i temsil edecek heyetin, Kuveyt'teki barış müzakereleri için henüz ülkeye gelmemesi "sorumsuzluk" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in çabalarının yanı sıra Yemen hükümetinin sorumlu davranacağı belirtilerek, "Husilerin sorumsuzca tutumları kabul edilemez ve göz yumulamaz. Halkın çıkarları doğrultusunda uygun kararlar alınması için çalışılacak" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, hükümeti temsil eden heyetin, "darbeciler" tarafından Yemen halkının maruz kaldığı sıkıntılara bir an önce son vermek için zamanında Kuveyt'e geldiği, karşı tarafın ise her platformda olduğu gibi burada da ihlallerini sürdürdüğü kaydedildi.

Öte yandan Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Kuveyt'e giden Yemen hükümeti heyeti, BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed ile bir araya geldi.

BM Temsilcisi Ahmed, Kuveyt'te bugün başlaması beklenen müzakerelerin son gelişmeler nedeniyle ertelendiğini duyurmuştu.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak görüşmede ilerleme sağlanamamıştı. BM Temsilcisi Ahmed, geçen hafta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaptığı açıklamada, Yemenli taraflar arasındaki diyaloğun ancak "Husilerin kentlerden çekilmesi ve silahlarını devlete teslim etmesini öngören" 2216 sayılı BM kararı doğrultusunda gerçekleşeceğini ifade etmişti.

Yemen’de Eylül 2014'den bu yana devam eden sorunların çözümü için yürütülecek 3'üncü diyalog müzakerelerinin bugün öğleden önce Kuveyt’te başlaması bekleniyordu.

Yorumlar