Kuveyt'teki Yemen müzakereleri iki ayını doldurdu

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, müzakerelerin 60'ıncı gününde Husiler ve Salih'in partisi ile görüşmeler yaptı

Google Haberlere Abone ol
Kuveyt'teki Yemen müzakereleri iki ayını doldurdu
Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in, Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin 60'ıncı gününde, Husiler ve devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi ile görüşmeler yaptığı bildirildi.

Müzakerelere katılan Husilere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, BM Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, heyet ile 2014'te ele geçirilen bölgelerden çekilmeyi denetleyecek askeri ve güvenlik komitesi kurulması ve ağır silahların devlete teslim edilmesi meselelerini görüştü.

Şeyh Ahmed'in söz konusu meselelerle ilgili hükümet heyetinin görüşlerini aktardığı ancak karşı tarafın bunu kabul etmeyerek yeni bir hükümet kurulması ve bu hükümete ortak olma konusunda ısrarcı olduklarını ilettiği kaydedildi.

Müzakerelere katılan hükümet heyeti, dün BM Temsilcisi Şeyh Ahmed ile yaptıkları görüşmelerde, Husilerin, herhangi bir siyasi ortaklık arayışından önce silahı bırakmasının ve ele geçirdikleri devlet kurumlarını iade etmesinin sağlanmasını talep etmişti.

Hükümet heyeti, Husiler ve Salih'in partisine "Ahmed bin Dağr hükümete katılmaları" yönünde teklif götürerek, mevcut hükümetin onları da kapsayacak şekilde revize edilmesi ve genişletilmesi önerisinde bulunmuştu.

Heyetin, Bin Dağr başkanlığındaki mevcut hükümetin görevini yerine getirmesi için başkent Sana'ya dönmesi ve daha sonra Husiler ile Salih yanlılarının tüm kentlerden çekilmesini izleyecek bir askeri ve güvenlik komitesinin kurulması için karar çıkarılmasını istediği kaydedilmişti.
Yemen krizine siyasi çözüm bulunması için 21 Nisan'da Kuveyt'te başlayan müzakerelerde, "hükümet kurulması" meselesinin aşılamayan en önemli engellerden biri olduğu belirtiliyor.

Husiler ve Salih yanlılarının kendilerinin de ana ortakları olacakları bir uzlaşı hükümeti kurulmadan herhangi bir çalışma listesinin maddelerini tartışmayı kabul etmediği, hükümet heyetinin ise hükümet oluşumu meselesinde herhangi bir müzakereye başlamadan önce güvenlik ve silahların teslimi konusundaki taleplerinin yerine getirilmesi yönündeki ısrarını sürdürdüğü ifade ediliyor.

Yorumlar