Kürtlerin bağımsızlık referandumu resmen başladı

Irak'ın kuzeyindeki Kürtlerin bağımsızlık referandumu için ilk oylar Çin'deki IKBY temsilciliklerinde kullanılmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kürtlerin bağımsızlık referandumu resmen başladı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu resmen başladı. İlk oylar IKBY'nin Çin'deki temsilciliklerinde elektronik ortamda kullanıldı. İlk oyların kullanılmasıyla birlikte, aylardır ertelenmesi ya da iptal edilmesi istenen referandum da resmen başlamış oldu. 

25 Eylül'de yapılması planlanan Iraklı Kürtlerin bağımsızlık referandumunda ilk oyun kullanıldığı açıklandı. Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Konseyi Genel Veri Müdürü Karwan Celal,  referandumda yurtdışında yaşayanlar elektronik oylarını bugünden itibaren kullanılabileceğini açıkladı. 

Saat farkından dolayı Çin'de elektronik oy verme işlemlerinin başladığını belirten Karwan Celal, "Referandumda ilk oy Çin'de kullanılmış oldu." dedi.

ABD İKİ YIL ERTELEME İSTİYOR

ABD ve DEAŞ'a karşı mücadele veren koalisyon bünyesindeki bazı ülkeler ise böyle bir adımın mücadeleyi zayıflatacağı gerekçesiyle referandumun 2 yıl ertelenmesini talep ediyor.

BARZANİ 'ARTIK ÇOK GEÇ' DEMİŞTİ

IKBY lideri Mesud Barzani ise erteleme için artık çok geç olduğunu, referandumun yapılacağını söylüyor.

İRAN VE TÜRKİYE KARŞI

Türkiye ve İran referandumun düzenlenmesine karşı. Ankara'dan yapılan açıklamalarda referandumun tarihi bir hata olacağı ve beraberinde sadece bölgesel değil, küresel bir krizi getireceği uyarıları yapılıyor.

Yorumlar