Kürt bölgesi krizde, elde kalan gelir maaşları bile karşılamıyor

Irak Kürt Bölgesel yönetiminin referandumdan sonra girdiği krizi ekonomisini vurdu. Geliri dörtte üç oranında düşen bölgesel yönetimin bulduğu çarelerden biri maaşlarda kesintiye gitmek oldu. Başta Peşmerge komutanları olmak üzere maaşların üçte bir oranında düşmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Kürt bölgesi krizde, elde kalan gelir maaşları bile karşılamıyor

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye ve birçok ülkenin itirazlarına rağmen referanduma giderek büyük bir hata yapan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi şimdi bunun bedelini ağır ekonomik faturayla ödüyor. Ülkenin dörtte üç düşen gelirleri ekonomiyi olumsuz etkiledi. Bölgesel yönetim çareyi başta Peşmerge olmak üzere birçok kesime ödediği maaşlarda yüzde 33'e varan kesintilere gitmekte buldu.

Yerel medyada yer alan haberlere göre bölgesel hükümet, yeni yılda maaş kesinti sisteminin dışında kalan bazı kesimlerin maaşlarını düşürecek. Yeni plana göre, Peşmerge Güçleri'nde görevli olan rütbeli kişilerin maaşları yüzde 33 oranında düşürülecek. Diğer güvenlik güçlerinin maaşlarının da belli ölçüde düşürüleceği öğrenildi.

Bölgesel hükümetin aylık gelirinin 670 milyar dinardan 400 milyar dinara düştüğü ifade ediliyor. Sahte emeklilerin gözden geçirileceği belirtilen haberlerde, "Yakında Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından gerekli açıklamalar yapılacak. Bu değişiklikler mecburen yapılacak. Çünkü Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatı 600 bin varilden 250 bin varile gerilemiş durumda” ifadeleri kullanıldı.

Mali krizden dolayı Kürt Bölgesi Hükümeti 2016'nın Şubat ayından beri, memur ve maaşlıların ödemelerinde kemer sıkma uygulamasına giderek “ileride ödemek üzere biriktirme programını” uyguluyor. Buna göre, memur, emekli, engelli ve özel ihtiyaç sahibi kişiler olmak üzere maaşlarda yüzde 40 ile 70 oranında kesinti uygulandı. Peşmerge Güçleri ve diğer güvenlik güçleri bu uygulamanın dışında kalıyor.

GELİR SADECE MAAŞLARI BİLE KARŞILAMIYOR

Tartışmalı referandumdan sonra Bağdat yönetimi, Barzani yönetiminin elinde bulunan Kerkük petrol yataklarını ele geçirmişti. Havalimanları ve İran ile sınır kapılarının kapatılmasının yanı sıra petrol ihracatının durdurulması sonucu, Kürt Bölgesi'nin aylık geliri 670 milyar dinardan (546 milyon 938 bin dolar) 400 milyar dolara (326 milyon 530 bin dolar) düştü. Kürt Bölgesi'nde 1 milyon 249 bin memur ve maaşlı bulunuyor. Kesintiden önce maaş ödemelerinin toplamı aylık 897 milyar 500 milyon dinar (732 milyon 653 bin dolar ) dolayındaydı.

Yorumlar