Körfez krizinde yeni gelişme, ilk görüşme gerçekleşti

Katar ile Körfez ülkeleri arasındaki krizde ABD Başkanı Trump'ın devreye girmesiyle ilk temas gerçekleşti. Suud Prensi Muhammed Bin Selman ile Katar Emiri El Sani telefonda görüştü.

Google Haberlere Abone ol
Körfez krizinde yeni gelişme, ilk görüşme gerçekleşti

Sonhaberler | Haber Merkezi

Katar ile Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez ülkeleri arasındaki krizde yeni gelişmeler yaşanıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın devreye girmesiyle birlikte taraflar arasında ilk kez telefonla görüşme gerçekleşti.

Suudi Prens Muhammed bin Selman ile Katar Emiri Temim telefonla görüştü. Görüşmenin ABD Başkanı Trump aracılığı ile gerçekleştiği bildirildi.

Kritik görüşmede krizin diyalog yoluyla çözülmesi için tarafların masaya oturması gerektiği vurgulanırken, ayrıntıların önümüzdeki günlerde açıklanacağı kaydedildi.

Kuveyt Emiri'nin ABD ziyareti sonrası açıklama yapan Trump, Körfez Krizi için aracı olabileceğini söylemişti. 

TRUMP EL SANİ''Yİ ARADI

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Katar Emiri Temim bin Hamad El Sani'yi arayarak Körfez kriziyle ilgili gelişmeleri ele aldığı bildirildi.

Katar resmi haber ajansı QNA'da yer alan habere göre, ABD Başkanı Trump, Katar Emiri Temim'i telefonla aradı.

Görüşmede, bölgede güvenlik ve istikrarın güvence altına alınması için Katar ile diğer ülkeler arasında diyalog kurulması ve krizin diplomatik yollarla çözülmesi amacıyla Kuveyt'in liderlik yaptığı ara buluculuk çabaları ve krizle ilgili son gelişmelerin konuşulduğu belirtildi.

Trump'ın, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı görüşmenin ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile bu çerçevede yapılan görüşmelerin sonuçlarıyla ilgili Katar Emiri'ni bilgilendirdiği ifade edildi.

Haberde ayrıca Emir Temim ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında ABD Başkanı Trump tarafından koordine edilen görüşmenin gerçekleştiği kaydedildi.

Donald Trump, 7 Eylül'de Washington'da Kuveyt Emiri Sabah ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, Katar ile bazı Körfez ülkeleri arasındaki krizin çözümü noktasında Kuveyt'in liderlik yaptığını ve kendilerinin de ara buluculuk gayretlerini sürdürdüğünü dile getirmişti.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN SERT AÇIKLAMA

Suudi Arabistan'ın, Katar'ın "açık bir şekilde tutumunu ortaya koyuncaya kadar" diyalog seçeneğini devre dışı bıraktığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın, Dışişleri Bakanlığında görevli ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, "Riyad, aleni bir şekilde tutumunu ifade eden net bir açıklama yapıncaya kadar Doha yönetimi ile diyalog ve iletişimi devre dışı bıraktı."

Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı telefon görüşmesine işaret eden yetkili, görüşmeyle ilgili Katar resmi haber ajansı QNA'da yayımlanan haberde Doha yönetiminin "gerçekleri saptırdığını" öne sürdü.

Söz konusu görüşmenin, 13 maddelik talep listesiyle ilgili dört ülkeyle diyalog talep eden Katar'ın talebi doğrultusunda gerçekleştiğini belirten yetkili, "Görünen o ki Katar yönetimi diyalog konusunda ciddi değil ve daha önce izlediği reddedilen politikayı sürdürüyor." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, Katar Emiri Temim'in, Prens Muhammed'i telefonla arayarak Katar ile bazı Körfez ülkeleri arasındaki krizin çözümü için tüm tarafların çıkarlarını güvence altına alacak şekilde diyalog masasına oturulması talebini ilettiğini duyurmuştu.

Prens Muhammed'in öneriyi memnuniyetle karşıladığı ifade edilen haberde, Riyad'ın krizin diğer tarafları Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn ile mutabakata vardıktan sonra konuyla ilgili ayrıntıların açıklanacağı bilgisi verilmişti.

Katar resmi haber ajansı QNA da söz konusu görüşmenin ABD Başkanı Donald Trump tarafından koordine edildiğini bildirmişti.

Haberde ayrıca Emir Temim'in, Prens Muhammed'in, "ülkelerin egemenliğinin çiğnenmemesi şartıyla üzerinde anlaşmazlık olan konuların görüşülmesi için birkaç temsilcinin görevlendirilmesi" talebini de kabul ettiği kaydedilmişti.

Yorumlar