Kıyk için Ürdün'de destek gösterisi

Ürdün'de, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto için açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Kıyk için destek gösterisi yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Kıyk için Ürdün'de destek gösterisi

Ürdün'de, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 88 gündür açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kıyk'a destek için gösteri düzenlendi.

Başkent Amman'daki destek gösterisine, Ürdünlü sivil toplum kuruluşlarının mensupları, milletvekilleri ve aktivistler katıldı.

Ellerinde Kıyk'ın fotoğraflarını taşıyan göstericiler, İsrail'in keyfi uygulamalarını protesto etti.

Gösteriye telefonla bağlanan açlık grevindeki gazetecinin eşi Feyha Şeleş, "Eşim Muhammed el-Kıyk, 88 gündür açlık grevini sürdürüyor. Sağlık durumu ciddi tehlike altında ve gittikçe kötüleşiyor. Bizim endişemiz de her geçen gün artıyor" dedi.

Kıyk için düzenlenen destek gösterilerinin son derece önemli olduğunu belirten Şeleş, "Bu tür gösteriler, manevi olarak destek veriyor ve İsrail'e bu davanın yalnızca Filistin davası değil evrensel bir dava olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Şeleş, Ürdün Kralı 2. Abdullah'a da eşinin serbest bırakılması için harekete geçme çağrısında bulundu.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kıyk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kıyk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanılarak Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar