Kerkük'te IŞİD'e karşı güvenlik toplantısı

Kerkük'te, terör örgütü DAEŞ tehlikesinin ortadan kaldırılması ve olası bir kimyasal saldırıyı önlemek için üst düzey askeri komutan ve yetkililerin katıldığı güvenlik toplantısı gerçekleştirildi

Google Haberlere Abone ol
Kerkük'te IŞİD'e karşı güvenlik toplantısı

Irak'ın Kerkük kentinde, terör örgütü DAEŞ tehlikesinin ortadan kaldırılması ve olası bir kimyasal saldırıyı önlemek için üst düzey askeri yetkililerin katıldığı toplantı düzenlendi.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in ev sahipliği yaptığı toplantıya, Irak Kara Kuvvetleri Komutanı Riyad Celal, Hava Kuvvetleri Komutanı Enver Hemed Emin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabar Yaver, Mahmur-Güver Peşmerge Komutanı Sirvan Barzani ve Haşdi Şabi'ye (Şii milis gücü) bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amırli katıldı.

Basına kapalı toplantı yaklaşık iki saat sürdü.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Amırli, toplantıda, özellikle terör örgütü DAEŞ'in kimyasal silah kullandığına dair güçlü emarelerin olduğu Tazehurmatu saldırısı ve örgütün bölge üzerindeki tehlikesinin ele alındığını aktardı.

Tazehurmatu'da ikinci bir kimyasal saldırının önüne geçmek için alınması gereken tedbirleri değerlendirdiklerini söyleyen Amırli, "Bu tür saldırıları önlemek için atılması gereken ilk adım DAEŞ'i Kerkük'e bağlı Tazehurmatu ve Dakuk bölgelerinden uzaklaştırmaktır" dedi.

DAEŞ'e karşı bölgede yapılacak olası bir operasyona tüm tarafların katılacağını vurgulayan Amırli, "Görüşme sırasında en çok üzerinde durulan nokta, operasyona tüm güçlerin katılması kararıydı. Kronik bir hastalığa dönüşen DAEŞ belasından kurtulmamızın tek yolu hep birlikte hareket etmektir. Bu deneyimi Amirli ablukasında gördük'' diye konuştu.

Salahaddin İl Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı Mehdi Taki ise Irak'ın birçok bölgesinde teröristlere karşı operasyonların devam ettiğini ancak Tazehurmatu'da meydana gelen son saldırıdan dolayı Kerkük'teki teröristlerin temizlenmesine öncelik verilmesi kararı alındığını dile getirdi.

Taki, DAEŞ'e karşı bölgedeki ilk geniş çaplı operasyonun örgütün elinde tuttuğu Beşiri köyünden başlayacağını kaydetti.

Terör örgütü DAEŞ 9 Mart'ta, kontrolü altındaki Beşiri köyünden 5 kilometre mesafedeki Tazehurmatu kasabasına havan ve katyuşa füzeleriyle saldırı düzenlemişti. Saldırı sonucu 600'den fazla kişi nefes darlığı ve cilt yanığı şikayetiyle hastaneye kaldırılmış, Fatma Semir adlı çocuk müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.

 

Yorumlar