Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Irak'ın kuzeyindeki tartışmalı referandum devam ederken, merkezi yönetrim tarafından görevden alınan ancak hala görevini sürdüren Kerkük Valisi, şehirde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Google Haberlere Abone ol
Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi(IKBY)'ndeki tartışmalı referandum bugün yapıldı. Referandum devam ederken Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu'da çatışma çıktı. Kerkük'e de yakın olan kentte çatışmalar çıkması üzerine Kerkük ilinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Gece geçerli olan sokağa çıkma yasağını, Irak merkezi yönetimi tarafından görevden alınan ancak yine görevine devam eden Necmettin Kerim tarafından alındı. 

Irak'ın Kerkük kentinde Türkmen ve Arapların boykot ettiği anayasaya aykırı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yaptığı tartışmalı referandumun bitmesine çok az bir zaman kala araçların trafiğe çıkması yasaklandı. Kerkük Polis Müdürlüğü Basın Sorumlusu Afrasyav Kamil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezinde araçla trafiğe çıkılmasının yasaklandığını ifade etti. Kamil, bu yasağın yayaları kapsamadığını belirterek, isteyen kent sakinlerinin sokağa çıkabileceğini söyledi.

Böylesi bir kararın neden alındığına da değinen Kamil, tartışmalı referandumun bitmesinden sonra olası bir provokasyonun önüne geçilmesi için araçların trafiğe çıkmasının saat 16.00'dan sonra yasaklandığını ve yarın sabah saatlerine kadar bunun geçerli olduğunu kaydetti.

IKBY'deki tartışmalı referandum kararı

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti. ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek kararın acilen iptal edilmesini istemişti.

Yorumlar