Kerkük'te korku hakim, halk erzak stokluyor

Irak'ın kuzeyindeki referandum kararının uygulandığı en tartışmalı bölgelerden Kerkük'te şimdiden bombalar patlamaya başladı

Google Haberlere Abone ol
Kerkük'te korku hakim, halk erzak stokluyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna sayılı saatler kala Kerkük’ün güneyinde peşmergeye saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 peşmerge hayatını kaybetti, 5 peşmerge de yaralandı. Reuters haber ajansının güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, peşmergeleri hedef alan saldırı, bomba yüklü araçla düzenlendi. Patlamada 3 peşmege yaşamını yitirirken, 5 peşmerge yaralandı. Saldırının yaşandığı Kerkük’ün güneyindeki Dakuk kasabasının, IŞİD kontrolündeki bölgelere sınır olduğu belirtildi.

ŞEHİRDE KORKU HAKİM, HALK ERZAK STOKLUYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin uluslararası toplum ve bölge ülkelerinin tepkisine rağmen hayata geçirdiği ‘bağımsızlık referandumu’nda oy kullanma işlemi başlarken büyük kısmı Iraklı Kürt olan yaklaşık 5 milyon seçmenin yarın sandık başına gitmesi bekleniyor. Seçmenler arasında Kürtlerin yanı sıra Türkmenler, Araplar, Ezidiler ve Süryaniler de bulunuyor.

Referandumdan yüzde 60-70 “Evet” oyu çıkması beklenirken siyasi tansiyonun yüksek olduğu Kerkük’te durum farklı. Türkmen ve Arapların bir kısmı referandumu boykot edeceklerini, bir kısmı ise “Hayır” oyu kullanacaklarını söylüyor. K. Irak’ta ekonomik darboğaz ve güvenlik sorunu oluştuğunu belirten bazı Kürt gruplar da referandumun krize dönüşeceğini belirtiyor. Türkmen, Arap ve Şengal ile Ninova’daki Ezidiler, referandumda sandığa gitmeyeceklerini belirtiyor.

Gazete Habertürk'ten Veysi İpek'in haberine göre Türkmen partiler Kerkük’te referandumun boykot edilmesi yönünde çalışmalar yürütüyor. Irak Türkmen Cephesi tarafından, “Vatanın bölünmesine ortak olma, referanduma katılma”, “Referanduma hayır” yazılı broşürler dağıtılıyor. Kerkük’te, “Evet” oyların önde görünse de sandığı protesto etmeyi planlayan Türkmenlerin makası kapatacağı tahmin ediliyor.

Tarihi Kerkük Kalesi’ne IKYB bayrağını astı

Başta Erbil ve Kerkük olmak üzere tüm kentlerde referandum sonrasına ilişkin endişe yaşanıyor. Türkiye ve İran’ın, K.Irak’a açılan kapıları kapatacağı düşüncesiyle halk erzak stoku yapıyor. Irak’a Habur Sınır Kapısı’ndan giren TIR sürücülerinin seçim sonrası kapının kapanacağını söylemesi de endişeye neden oluyor.

Pazar esnafı Hüseyin, referandumla oluşacak krizin etkilerinin uzun yıllar sürmesinden korkuyor. Hüseyin, sebze ve meyvelerin büyük bölümünün Türkiye’den geldiğini anımsatarak referandumun ertelenmesini istiyor. Pazarda turşu satan Yaşar Muhammed ise “Anam Kürt, babam Türk. Burada farklı din, ırk ve mezhepler kardeşçe yaşıyor. Adil olmadığını düşündüğüm referandumun kardeşliğe zarar vereceğini düşünüyorum” diyor.

Yorumlar