Kerkük'te darbe girişimi iddiası

Irak merkezi yönetiminin görevden almasına rağmen hala görevde bulunan Kerkük Valisi Kerim'in önceki gün Celal Talabani'ye bağlı güçler tarafından tertiplendiği iddia edilen bir darbe girişiminden kurtulduğu belirtiliyor. İddiaya göre Barzani yönetimi olaya müdahale ederek, darbe girişimini püskürttü.

Google Haberlere Abone ol
Kerkük'te darbe girişimi iddiası

Sonhaberler | Haber Merkezi

Irak'taki tartışmalı referandum bugün başladı. Referandum başlamadan Kerkük'te askeri hareketlilik yaşandı.

Irak merkezi hükümeti tarafından görevden alındığı açıklanan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’e karşı önceki gün Kürdistan Yurtseverler Birliği üyelerinin içinde olduğu bir grup tarafından darbe girişiminde bulunulduğu öne sürüldü. Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referandumu öncesinde, Irak merkezi hükümeti tarafından görevden alındığı açıklanan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’e karşı önceki gün Celal Talabani’nin başında olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği üyelerinin (KYB) içinde olduğu bir grup tarafından darbegirişiminde bulunulduğu öne sürüldü.

Habertürk gazetesinin BasNews’in haberine dayandırarak verdiği habere göre KYB’li Rizgar Elî, Xalîd Şiwanî, Rifet Ebdulla ve Ala Talabani ile Talabani’nin yeğeni Bohar Talabani’nin askeri güç kullanarak Kerim’in yerine geçmeyi, böylelikle bağımsızlık referandumunun Kerkük’te yapılmasını engellemeyi amaçladıkları iddia edildi.

Darbe girişimi üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali, Mesud Barzani tarafından sorunu çözmesi için Kerkük’e gönderildi. Bin 500 kişilik özel kuvvetle Kerkük’e giden Kosret Resul Ali, Kerkük’te kolordu komutanı ve 3 rütbeli askeri görevden aldı. Askerlerin gözaltına alındığı öne sürüldü. Resul Ali, referandum için görevlendirilen ve maaşlarını merkezi hükümetten alan polis gücü olan peşmergelere de izin vererek, yerine Kürdistan bölgesinden gelen özel birlikleri görevlendirdi.

Yorumlar