İtalya ile Mısır arasında cinayet krizi

Mısır’da 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünde şüpheli şekilde ölen İtalyan öğrenci Giulio Regeni cinayeti, iki ülke arasında krize neden oldu

Google Haberlere Abone ol
İtalya ile Mısır arasında cinayet krizi

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Mısır’da 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünde şüpheli şekilde ölen İtalyan öğrenci Giulio Regeni için Mısır’a, "olayın aydınlatılması" çağrısını yineledi.

İtalya ile Mısır arasında, Kahire’de 25 Ocak’ta ortadan kaybolan İtalyan öğrenci Regeni’nin şüpheli ölümünden kaynaklanan kriz derinleşiyor. Ortadan kaybolduktan sonra yapılan otopside işkence sonucu öldüğü anlaşılan Regeni’nin ölümünün üstünden 2 haftaya yakın süre geçmesine karşın, olayın Mısır tarafından aydınlatılmaması İtalya’nın tepkisini çekiyor.

Resmi ziyaret için Arjantin’de bulunan İtalya Başbakanı Renzi, Buenos Aires üniversitesindeki konuşmasında, ülkesiyle Mısır arasında giderek derinleşen Regeni cinayeti krizine de değindi. Arjantin’den Mısır’a seslenen ve şeffaflık çağrısı yapan Renzi, “Regeni’nin hangi koşullarda öldürüldüğü açıklığa kavuşması gereken bir konu” dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de Brüksel’de yaptığı açıklamada hükümetlerinin bu konudaki kararlı tutumunu sürdürdüğünü ve zaman geçirmenin bu konuya olan ilgilerini kesinlikle azaltmayacağını söyledi.
İtalyan parlamentosunda temsil edilen farklı kesimlerden partilerin sözcüleri de Mısır’a bir an önce cinayeti aydınlatma çağrısı yaparken, muhalefet, Renzi hükümetine Mısır’a olayın açıklığa kavuşması için baskı yapmadığı eleştirisini getirdi.

Bu arada, Amerikan gazetesi New York Times’ta önceki gün çıkan bir haberde, Mısır’da sendikalar üzerine araştırma yapan İtalyan öğrencinin, Kahire’de ajan şüphesiyle gözaltına alındığının belirtilmesine Mısır’dan yalanlama geldi. Mısır İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamayla batı basınında, "İtalyan gencin ölümünden önce Mısır emniyet güçleri tarafından alıkonulduğu şeklinde" yer alan ve gencin ölümüyle emniyet birimlerini irtibatlandıran haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

İngiltere’den Cambridge üniversitesine mensup bir grup akademisyen, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’ye yazılan mektupla ülkedeki kaybolma, gözaltında işkence ve ölüm vakalarına tarafsız bir soruşturma başlatma çağrısı yapılmıştı. Çağrıya, 90’dan fazla ülkeden 4 bin 600 akademisyen destek vermişti.

Kahire'de 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünün akşamında evinden çıktıktan bir süre sonra kaybolan İtalyan genç Regeni, Kahire-İskenderiye çöl yolu üzerinde ölü bulunmuştu. Regeni’nin naaşını Kahire’den ayrılmadan önce gören İtalya’nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, Regeni’nin vücudunda çok sayıda darp izi, morluk, yanma gibi işkence belirtileri gördüğünü kaydetmişti.

Yorumlar