İsrail'in yeni kararı 4 bin Gazzeli'yi işsiz bırakacak

Gazze Şeridi'ndeki İnşaat Sanayiler Birliği Başkanı Zekkut, "İsrail'in çimento girişine getirdiği yasağın sürmesi durumunda, 470 tesisin üretiminin durması ve yaklaşık 4 bin kişinin de işsiz kalması tehlikesi bulunuyor" dedi

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in yeni kararı 4 bin Gazzeli'yi işsiz bırakacak

İsrail yönetiminin, Gazze'deki özel sektör için bölgeye çimento girişini dün itibarıyla resmen ve tamamen durdurmasının bölge ekonomisine büyük darbe vuracağı belirtildi.

Gazze Şeridi'ndeki İnşaat Sanayiler Birliği Başkanı Ferid Zekkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail'in Gazze'deki özel sektör için çimento girişine getirdiği yasağın sürmesi durumunda 470 tesisin üretiminin durması ve yaklaşık 4 bin kişinin de işsiz kalması tehlikesi bulunuyor." dedi.

Bölgedeki mevcut çimento miktarının zaten az olduğunu hatırlatan ve bu yasağın sürmesi durumunda fiyatlarda dört kata kadar artışın olacağını ifade eden Zekkut, daha önce bir tonu 600 şikel (yaklaşık 150 dolar) olan çimentonun şu an karaborsada yaklaşık 2 bin şikele (yaklaşık 500 dolar) kadar yükseldiğini aktardı.

Öte yandan Gazze'deki Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İsrail yönetiminin çimento girişine getirdiği yasağın fiyatlarda yükselişe neden olduğu belirtildi. Yasak nedeniyle fiyatlarda manipülasyondan ve tekelcilikten uzak durulması çağrısı yapılan Bakanlık açıklamasında, yasak konusunda geri adım atması için İsrail'e baskı yapılmasına yönelik BM ve uluslararası kurumlarla iletişimin sürdürüldüğü kaydedildi.

İsrail yönetimi dün herhangi bir sebep belirtmeksizin Gazze'deki özel sektöre çimento girişini resmen durdurmuştu.

İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. İskan Bakanlığı, UNRWA ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz duruma gelmişti.

Yorumlar