İsrail'in BM'deki görevine tepkiler büyüyor

Dünyanın gözleri önünde Filistin halkına karşı savaş suçu işleyen İsrail'in BMGK'da 'terör'le ilgili bölümün başkanlığına seçilmesine tepkiler artıyor

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in BM'deki görevine tepkiler büyüyor
Uluslararası kanunu çiğneyen ülkelerin başında gelen, Filistin'de onbinlerce masumu öldüren, Filistin'e yardım götüren Mavi Marmara gemisindeki yardımseverleri katleden, BM'in Filistin'deki okullarını dahi imha edenİsrail, birçok kararını uygulamadığı BM'nin daimi 6 komisyonundan birinin başkanlığına seçildi.

Bazı üyelerin itirazları nedeniyle gizli yapılan oylama sonucunda Hukuk Komisyonu başkanlığına seçilen İsrail böylelikle 1949’dan beri üye olduğu BM’de ilk kez bu düzeyde bir koltuğa oturmuş oldu.

Farklı eğilimlere sahip Filistinli gruplar, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Altıncı Komitesinin başkanlığına getirilmesine tepki göstererek bu kararın İsrail'in Filistin halkına yönelik suçlarına karşı ödüllendirilmesi olarak değerlendirildiği belirtildi.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Altıncı Komitesinin başkanlığını devralması derin endişeyle takip edilmektedir." denildi.

Açıklamada, "Batılı ülkeler İsrail'in bu komite için aday gösterilmesini nasıl kabul ediyor? Özellikle de bu ülkelerin bir duruşu var ve açıkça İsrail'in uluslararası hukuka ve kararlara yönelik ihlallerine dair raporları içeren bir mirası var." ifadeleri kullanıldı.

Bu ülkelerin İsrail'i yargılaması gerekirken aksine uluslararası hukuka yönelik ihlalleri nedeniyle ödüllendirdiği bildirildi.

Hamas Hareketi tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, İsrail temsilcisinin Altıncı Komitenin başına getirilmesinin İsrail terörüne karşı verilmiş bir uluslararası ödül olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Bu karar İsrail'i Filistin halkına yönelik suç işleme konusunda cesaretlendirecek." ifadelerine yer verildi.

İslami Cihad Hareketi de yayımladığı yazılı açıklamada bu kararın BM tarihi için utanç olduğunun altını çizdi.

Açıklamada, bu kararın İsrail'i işlediği suçlar karşılığında ödüllendirdiği, Kudüs'ü Yahudileştirme ve Yahudi yerleşim birimleri inşa etme, Filistin halkına yönelik suç işleme konusunda cesaretlendireceği ifade edildi.

Sol eğilimli Filistin direniş örgütlerinden Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, bunun uluslararası kurumların İsrail yanlısı olduğunu açığa çıkaran büyük bir skandal olduğunu vurgulayarak, "İsrail dünyada terör yayma sembolüdür." denildi.
Avrupa ülkeleri, BM'nin Altıncı Komitenin başkanlığına İsrail'i aday göstermişti. Gece yarısı İsrail temsilcisi Danny Danon Altıncı Komitenin başkanı olarak seçilmişti.

Söz konusu komite, küresel terörizm ve savaş zamanında sivillerin korunmasına ilişkin 4. Cenevre Sözleşmesi ek protokolleriyle ilgilendiği kaydedildi.

Yorumlar