İsrail'den İbranice harita uyanıklığı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail Turizm Bakanlığı'na Hristiyanlara ve Müslümanlara ait mekanlara İbrani isimler vererek tarihi gerçekleri çarpıtma suçlamasında bulundu

Google Haberlere Abone ol
İsrail'den İbranice harita uyanıklığı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail Turizm Bakanlığı'na Hristiyanlara ve Müslümanlara ait mekanlara İbranice isimler vererek tarihi gerçekleri çarpıtma suçlamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail Turizm Bakanlığı, Kudüs'ü ziyaret için gelen yabancılara, İslami yapılara İbranice isimlerin verildiği haritalar dağıtıyor." denildi.

Haritada, Mescid-i Aksa'nın Cebel Heykel (Heykel Dağı), Silvan beldesinin Selyan, Vadi Helva'nın Vadi Helfa şeklinde yazıldığı belirtilen açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin Müslümanlardan zorla aldığı evlerin de turistik bir özelliği bulunmadığı halde haritada yer aldığı ifade edildi.

Açıklamada, Kudüs'teki Müslüman ve Hristiyanlara ait 57 tarihi mekanın sadece 6'sının gösterildiği haritada, çoğunlukla sinagogların yer aldığı kaydedildi.

"Turizm Bakanlığı'nın tutumu ve işgal haritalarının", Filistin'in tarihi ve dini eserlerinin ait bulunduğu gerçeği çarpıtmaya çalışma çabalarının bir sonucu olduğu belirtilen açıklamada, "Yapılmaya çalışılan, Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olması yönündeki talebin gerçekleşmesini engellemek, kentte Müslüman ve Hristiyanlara ait olan tarihi izleri yok etmektir." ifadeleri kullanıldı.

Yahudiler, Mescid-i Aksa'nın Süleyman Heykeli'nin kalıntıları üzerine kurulduğunu iddia ediyor. Müslümanlar ise belgeler, deliller ve tarihi dayanaklarla Kudüs ve Mescid-i Aksa üzerinde hak sahibi olduklarını belirtiyor.

Yorumlar