İsrail zulmüne karşı açlık grevine başladılar

İsrail tarafından alıkonan 300 Filistinli hapishane şartları nedeniyle açlık grevine başladı

Google Haberlere Abone ol
İsrail zulmüne karşı açlık grevine başladılar
Hamas, İsrail hapishanelerindeki 300'den fazla mensubunun, maruz kaldıkları baskı ve aşağılama politikasına tepki amacıyla açlık grevi başlattığını duyurdu.

Hamas yetkililerinden Abdurrahman Şedid, yaptığı yazılı açıklamada, Eshel, Nefha ve Ramon hapishanelerinde bulunan 300'den fazla hareket mensubu tutuklunun açlık grevi başlattığını belirtti.
Şedid, tutukluların kaybettikleri onurlarını geri kazanıncaya ve kendilerine yönelik izlenen baskı politikalarına son verilinceye kadar açlık grevine devam edeceğini ifade etti.

Tutukluların son iki günde nakil işlemleri sırasında baskı, hakaret, çıplak üst arama ve darp gibi uygulamalara maruz kaldığını kaydeden Şedid, açlık grevi yapanların sayısının artabileceğini dile getirdi.

Filistin Esirler Kulübü dün yaptığı açıklamada, "Hamas mensubu 285 Filistinli tutuklunun, bugün açlık grevi başlatmayı düşündüğünü" duyurmuştu.

İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren Filistin'in Nablus kentinden Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de kararı protesto için açlık grevine başlamıştı.

Kayid'e destek vermek için Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden (FHKC) tutuklular da açlık grevine başlamış, geçen pazartesi günü itibariyle grev yapanların sayısı 100'e ulaşmıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar