İsrail Türkiye'ye sağ gösterip sol vuruyor

Bir yandan Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için ABD'yi devreye sokan İsrail, diğer yandan Ermeni iddialarının soykırım olduğunu kabul etti

Google Haberlere Abone ol
İsrail Türkiye'ye sağ gösterip sol vuruyor
İsrail Parlamentosu'nun Eğitim, Kültür ve Spor Komisyonu'nun, 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak tanıdığı bildirildi.

Knesset'in resmi internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, komisyon başkanı Yakov Margi'nin "Ermeni milletinin yaşadığı soykırımı tanımak bizim ahlaki görevimiz" şeklindeki sözlerine yer verildi. Margi, İsrail parlamentosu Knesset'e de 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak tanıma çağrısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson, komisyonun söz konusu kararının "kesinlikle İsrail'in resmi görüşünü yansıtmadığını, bunun sadece komisyon üyelerinin şahsi görüşü olduğunu" söyledi.

Birinci Dünya savaşı sırasında insani krizlerin yaşandığının ve bunların araştırılması gerektiğinin altını çizen Nahson, İsrail'in 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımadığını ve bunun değişmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

NE OLMUŞTU?

Osmanlı Devleti'nin 1914'te başlayan 1. Dünya Savaşı'na Rusya ile farklı saflarda katılmasını fırsat bilen Ermeni milliyetçileri, bağımsız Ermenistan devletini kurmak gayesiyle Rus güçleriyle iş birliği yaptılar.

Rus ordusu, Doğu Anadolu'yu işgal ettiğinde gönüllü Osmanlı ve Rus Ermenilerinden büyük destek gördü. Osmanlı ordusunda görev yapan bazı Ermeniler de Rus ordusuna katıldı. Ermenilerin oluşturduğu birlikler ordunun lojistik kanallarını tahrip ederek Osmanlı ordularının ilerlemesini yavaşlatırken, Ermeni çeteleri de işgal ettikleri yerlerde sivillere yönelik katliam ve zulümlere girişti.

Osmanlı Hükümeti, bu gelişmelerin önüne geçmek için Ermeni temsilcileri ve kanaat önderlerini ikna etmeye çalıştı. Ancak başarılı olamadı. Ermeni komitalarının saldırılarının artması üzerine hükümet, 24 Nisan 1915'te Ermeni devrimci komitelerin kapatılması ve bazı Ermeni ileri gelenlerin tutuklanmalarına ve sürgün edilmelerine karar verdi. Daha sonra, her yıl “Ermeni soykırımını” anmak amacıyla düzenlenen etkinlikler için bu tarih seçilecekti.

Tedbirlere rağmen saldırıların sürmesi nedeniyle 27 Mayıs 1915'te Ermeni nüfusunun savaş bölgesinde olanları ve Rus işgal ordusuyla iş birliği yapanlarının göç ettirilmesi kararı alındı.

Osmanlı Hükümeti, göç edenlerin insani ihtiyaçları için planlamalar yaptıysa da savaş koşulları, iç çatışmalar, intikam peşindeki yerel gruplar, eşkıyalık, açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle göçler sırasında çok sayıda Ermeni hayatını kaybetti.

Tarihi belgeler, hükümetin, söz konusu trajik olayların yaşanmasını amaçlamadığı gibi göç eden Ermenilere karşı işlenen suçları cezalandırıldığını açıkça ortaya koymakta. Nitekim, henüz savaş son bulmamışken yaşanan insani trajedi sırasında olaylara karışarak suçlu bulunanlar yargılanarak idam edildi.

Yorumlar