İsrail, Suriye için federasyon arzuluyor

İsrail Savunma Bakanı Yaalon, "Suriye'de federalizm tarzı bir yapılanma olması gerektiğine inanıyoruz. Suriye'de birlik sağlanması sadece bir arzudur" dedi

Google Haberlere Abone ol
İsrail, Suriye için federasyon arzuluyor

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların ardından ülkeyi birleştirecek siyasi görüşmelerin işe yaramayacağını belirterek, Suriye'nin federal sisteme geçmesi gerektiğini savundu.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile görüşmek için başkent Washington’a gelen Yaloon, görüşme öncesinde düşünce kuruluşu Woodrow Wilson'un merkezinde bir konuşma yaptı.

Moşe Yaloon, bir soru üzerine, Suriye’yi bütün bir şekilde korumanın mümkün olmadığını görüşünü dile getirdi.

Yaalon, “Suriye'de federalizm tarzı bir yapılanma olması gerektiğine inanıyoruz. Suriye’de bütünlüğün sağlanması sadece bir arzudur. Bunlar, Suriye üzerine yapılan stratejik ve sadece iyi niyetli yaklaşımlar” dedi.

Suriye’de federal sistem için zaten halihazırda bazı gruplar bulunduğunu iddia eden Moşe Yaloon, şöyle devam etti:

“Suriye’de federalizm konuşulacaksa, zaten Beşşar Esed öncülüğünde bir 'Alevistan' var, ülkenin yüzde 30'unu kontrol ediyor. Türkler çok mutlu olmasa da Kürdistan da var. Suriye’de ve Irak’ta Kürtlerin bölgeleri var. 'Dürzistan' da olabilir ve rejimle çalışabilir. Zaten şu anda da bunu yapıyorlar."

Yaalon, Suriye'deki sorunun ise DAEŞ, El Kaide takipçileri, Nusra Cephesi ve ılımlı muhalifler gibi çok sayıda ayrı grubun bulunması olduğunu ileri sürdü.

Moşe Yaalon, “Kürtler şimdiye kadar DAEŞ’le savaşabilecek kapasiteyi gösterdiler ve destek gördüler. Neden diğer ılımlı gruplar da desteklenmesin” diyerek, DAEŞ’e karşı ılımlı muhaliflere de destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Yaalon ayrıca, Suriye’de sorunların çözülmesinde “İran’a stratejik bir rol verilmesini” de eleştirdi.

Suriye konusunda ABD ile aynı düşünmediklerini belirten Bakan Yaloon, “İran, Ortadoğu’da sorunların çözümünde bir anda merkezi bir noktaya geldi. Çünkü DAEŞ’e karşı savaştıklarını söylüyorlar, fakat yaptıkları şey Şii-Sünni çatışması. İran kontrolü altındaki bir Suriye’yi kabul edemeyiz” ifadesini kullandı.

 

Yorumlar