İsrail muhalefetinden 'Kudüssüz Filistin' önerisi

İsrail muhalefeti tarafından hazırlanan iki devletli çözüm önerisinde Filistin'in Kudüs'ten ayrılması, işgal konutlarının daha da yaygınlaştırılması önerildi

Google Haberlere Abone ol
İsrail muhalefetinden 'Kudüssüz Filistin' önerisi

İsrail'deki Siyonist Blok lideri Isaac Herzog, İsrail-Filistin sorununu sona erdirecek iki devletli çözümün kademeli olarak uygulanmasını esas alan 10 maddelik planını gündeme getirdi. Muhalefetteki Siyonist Blok'un lideri Herzog'un sunduğu plana göre, İsrail ve Filistin tarafının uluslararası camianın gözetiminde, sunulan bu plana bağlı kalmaları şartıyla, güvenlik ve ekonomik kalkınmanın sağlandığı 10 yıllık bir geçiş süreci ile kademeli olarak iki devletli çözüme gitmesi öngörülüyor.

Herzog'un İsrail'in Haaretz gazetesi için kaleme aldığı bugünkü makalesinde gündeme taşıdığı 10 maddelik planda, "iki halkın barış ve güven içinde yan yana yaşayacağı iki devletli çözümü hedefleyen bu planın öncelikli olarak İsrail ve Filistin tarafından kabul edilmesi, uluslararası toplumun da plana bağlı kalması ve taraflarca belirlenen 10 yıllık süre içinde BMGK'nın garantörlüğünde kalıcı çözümün sağlanması" gibi maddeler yer alıyor.

İsrail ve Filistin tarafının bu süreçte iki devletli çözüm misyonunu gerçekleştirmek için çalışacağı kaydedilen planda "İsrail'in, büyük Yahudi yerleşim birimlerini genişletme dışındaki yerleşim birimi inşasını durduracağı" ifade edilirken bir taraftan da "İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan büyük Yahudi yerleşim birimlerini genişletmeyi sürdüreceği, Batı Şeria’yı tarihi Filistin topraklarından ayıran ırkçı Ayrım Duvarı'nın inşasını tamamlayacağı ve Kudüs'ü diğer Filistin köylerinden ayıracak bir tampon bölge oluşturacağına" ilişkin maddeler dikkati çekiyor.

Herzog, "bu süreçte Filistin ekonomisinin bölgesel ve uluslararası yardımlarla hızlı bir şekilde gelişeceği" öngörüsünde bulunurken, çözüm planında "Filistin tarafının şiddet ve terörü engellemek için çalışması, Gazze ile Batı Şeria’nın Filistinli direniş gruplarını ulusal uzlaşı çerçevesinde bir araya getirecek tek bir otoriteye bağlanması" gerektiğini savunuyor.

"Gazze'nin imarı için ortak çalışılacak, tüneller ise yok edilecek"

Siyonist Blok lideri, önerilerini "İsrail'in, Batı Şeria'nın tamamında ve Gazze çevresindeki güvenlik faaliyetlerini sürdürmesi, İsrail ile Filistin arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının daha güvenilir hale getirilmesi" şeklinde sıralarken Gazze Şeridi'ne ilişkin ise "Taraflar Gazze'nin yeniden inşa edilmesi için birlikte çalışacak ve burada liman yapacak. Aynı zamanda taraflar, Gazze'nin illegal silahlanmadan arınması için çaba gösterecek ve tüm tüneller yok edilecek." ifadelerine yer veriyor.

"Şiddet olmadan bu sürecin devam etmesi durumunda tarafların bölge ülkeleri ve uluslararası camianın desteğiyle doğrudan barış görüşmelerini başlatacağını" kaydeden Herzog 10 maddelik çözüm planına, "Bölge ülkeleri bütün güçleriyle bu sürece destek verecek. İsrail, Ortadoğu'da güvenlik ve ekonomi alanlarında iş birliğini ilerletmeye gidecek, bölgenin kalkınması, su, ticaret ürünleri ve işçi alanlarında çalışacak ortak şirketlerin kurulması üzerinde çalışacak. Kudüs de bu bölgesel toplumun merkezi haline gelecek." ifadeleriyle son veriyor.

Yorumlar

ihsan kudüs BM nin kontrolunda olmalı