İsrail meclisi Filistinlileri öldürerek bitirmeye karar verdi

Filistin topraklarını bütün uluslararası hukuku hiçe sayarak işgal eden İsrail, şu ana kadar yaptığı katliamlar ve sürgünlerle tatmin olmayarak hepsini toplu şekilde 'idam' adı altında öldürmeye karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
İsrail meclisi Filistinlileri öldürerek bitirmeye karar verdi

Filistinlilere idam cezası getirilmesini öngören yasa tasarısı İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) yapılan ilk oylamada kabul edildi. Knesset'in resmi internet sayfasında yer alan açıklamaya göre, söz  konusu tasarı yapılan ilk oylamada  49’a karşı 52 oyla kabul edildi.

İdam tasarısını savunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, idam cezasının “uç durumlarda adalet” anlamına geldiğini söyledi. Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Neve Tsuf (Halamiş) Yahudi yerleşim biriminde temmuz ayında düzenlenen ve üç Yahudi yerleşimcinin ölümüyle sonuçlanan  saldırıyı hatırlatan Netanyahu, şunları kaydetti: 

"Hayatımda çok şok edici şeyler görmüştüm ama yine de bu olay beni şok  etti. İnsanların korkunç suçlar işlediği ve yaşamayı hak etmediği örnekler var.  Yasayı böyle durumlar için değiştiriyoruz."

İdam yasa tasarısını hazırlayan koalisyon ortaklarından İsrail Evimiz  partisi lideri ve İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman da daha önce yaptığı  açıklamada, “Yahudi kanı ucuz değil” diyerek tasarıya desteğini açıklamıştı. 

Liberman, “Hapishaneye giren her terörist, terörist örgütleri,  pazarlık (esir takası) amacıyla sivil ve askerleri kaçırmaya teşvik ediyor.”  ifadelerini kullanmıştı.  

İdam tasarısının yasalaşarak yürürlüğe girmesi için parlamentoda iki  kez daha oylanarak kabul edilmesi gerekiyor.

İsrail'de sivil mahkemelerde idam cezası bulunmuyor. Askeri  mahkemelerde ise son derece istisnai durumlarda bu ceza verilebiliyor. Bu yetki  İsrail tarihinde sadece bir kez 1962 yılında görülen bir davada eski bir Nazi  suçlusuna karşı kullanılmıştı.

FİLİSTİN'DEN İLK TEPKİ

 Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Filistin Esir İşleri Heyeti, Filistinlilerin idam edilmesinin önünü açan bir yasayı uygulaması halinde İsrail askeri mahkemesinin boykot edilmesi çağrısında bulundu. 

Heyet Başkanı İsa Karaki, İsrail parlamentosunun, Filistinlilere idam cezası getirilmesini öngören yasa tasarısı İsrail Parlamentosu Knesset'te yapılan ilk oylamada kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, Filistinlilerin idam edilmesinin önünü açan bir yasayı uygulaması halinde İsrail askeri yargısına karşı durmak için Filistin yasal vizyonunun oluşturulmasının gerektiğini belirtti. 

Yasanın onaylanması ve uygulanması durumunda, İsrail askeri mahkemesinin boykot edilmesi ve mahkeme ile ilişkilerin kesilmesi gerektiğini ifade eden Karaki, "İsrail mahkemeleri haksız cezalar veriyor. Filistinli bir tutuklunun idam hükmü veren mahkeme önüne çıkması kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Filistinlilere idam cezası getirilmesini öngören yasa tasarısı İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) yapılan ilk oylamada 49’a karşı 52 oyla kabul edilmişti. İdam tasarısının yasalaşarak yürürlüğe girmesi için parlamentoda iki kez daha oylanarak kabul edilmesi gerekiyor.

İsrail'de sivil mahkemelerde idam cezası bulunmuyor. Askeri mahkemelerde ise son derece istisnai durumlarda bu ceza verilebiliyor. Bu yetki İsrail tarihinde sadece bir kez 1962 yılında görülen bir davada eski bir Nazi suçlusuna karşı kullanılmıştı.

Yorumlar

ihsan terörist katil Israil adalet divanına verilsin Müslüman ülkeler ilişkilerini kessin