İsrail'in 'Şuheda Caddesi İşgali' İtalya'da protesto edildi

Yerleşim Karşıtı Gençler Topluluğu Medya Koordinatörü Qafesha, "İsrail ordusu, El Halil'in en önemli ve ana caddelerinden biri olan Şuheda Caddesi'ni tamamen kapattı. Yani kurban olduğumuz olayda (1994'teki El Halil Cami katliamı) cezalandırıldık. O bölgedeki 1800'den fazla Filistinlinin dükkanı kapatıldı, cadde kapatıldı ve bölgeye yaklaşık 800 Yahudi yerleşimci getirdiler" dedi.

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in 'Şuheda Caddesi İşgali' İtalya'da protesto edildi

İtalya'nın başkenti Roma'da, Filistin'in işgal altındaki Batı Şeria bölgesinde yer alan ve kapatılan El Halil kentindeki Şuheda Caddesi'nin yeniden açılması için etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Filistin'in İtalya nezdindeki Büyükelçisi Dr. Mai Alkaila, Filistinliler ve Filistin'i destekleyen İtalyanlar katıldı.

Etkinliğe ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Yerleşim Karşıtı Gençler Topluluğu Medya Koordinatörü Muhanned Qafesha, "Şuheda Caddesi Açılsın" isimli uluslararası kampanyayla, Filistin'de 1994'te Baruch Goldstein isimli bir Amerikalı Yahudi tarafından gerçekleştirilen ve 29 kişinin ölümüne, 150'den fazla kişinin de yaralanmasına sebep olan El Halil Cami katliamının ardından İsrail tarafından kapatılan Şuheda Caddesi'ne dikkati çekmek istediklerini söyledi.

Qafesha, şöyle konuştu: "Filistinliler olarak öldürüldüğümüz için cezalandırılıyoruz. İsrail ordusu, El Halil'in en önemli ve ana caddelerinden biri olan Şuheda Caddesi'ni tamamen kapattı. Yani kurban olduğumuz olayda cezalandırıldık. O bölgedeki 1800'den fazla Filistinlinin dükkanı kapatıldı, cadde kapatıldı ve bölgeye yaklaşık 800 Yahudi yerleşimci getirdiler. Bu olay, Filistinlilerin hayatını tamamen etkiledi, hem ekonomik hem de günlük olarak. İsrail, alanı 1 kilometrekare bile olmayan caddeye 23'den fazla kontrol noktası koydu."

Medyanın bu konuya çoğunlukla "göz yumduğunu" söyleyen Muhanned Qafesha, El Halil'de yaşayan Filistinli ailelerin mesajını iletmek için Avrupa'da bu etkinlikleri düzenlediklerini anlattı.

Şuheda Caddesi kapatıldıktan sonra orada evi bulunan ailelerin evlerine gitmesine bile izin verilmediğini söyleyen Qafesha, birçok kişinin bu yüzden mağdur olduğunu ifade etti.

Ayrıca birçok kişinin de "güvenlik gerekçesi" ile bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Muhanned Qafesha, bölgede Filistin polisi bulunmasına izin verilmediğini ve bölgenin Filistinliler için "hiç güvenli olmadığı"nı söyledi.

Qafesha, "Tehdit ediliyorsunuz, saldırıya uğruyorsunuz ve hatta saldırıya uğradığınız için tutuklanıyorsunuz." diye konuştu.

Muhanned Qafesha, "Eğer bu duruma inanmayan veya şüphesi olan kişiler varsa, El Halil'e gelip işgali ve ırk ayrımını görmeleri gerektiğini vurgulamak isterim. Filistin davasına inanan insanların da aktif olmasını ve dünyaya bu durumu anlatmasını istiyoruz." dedi.

Kampanya çerçevesinde, 19 Şubat-3 Mart tarihlerinde İtalya'nın Roma, Floransa, Bologna, Piacenza, Milano, Torino, Napoli ve Katanya şehirlerinde düzenlenecek etkinliklerle katılımcılar, İsrail'in Filistin'i işgali, El Halil Cami katliamı ve Şuheda Caddesi'nin kapatılmasına ilişkin bilgilendirilecek.

El-Halil Cami katliamı

El-Halil'deki Harem-i İbrahim Camisi'nin altındaki mağarada Hazreti İbrahim ve eşinin kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eşlerinin kabirleri bulunuyor.

İsrail'in 1967 yılından beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da bulunan cami, 25 Şubat 1994 Cuma günü sabah namazını kılanların üzerine ateş açan Yahudi bir fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve açıldığında yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde bölünmüştü. Hazreti İshak ve eşinin bulunduğu kabirler Müslümanlara ayrılan kısımda kalmış, diğerleri ise Yahudilere ayrılan ve sinagoga çevrilen bölümlerde bırakılmıştı.

Yılda 10'ar gün caminin bölünmüş kısımları karşılıklı olarak Müslüman ve Yahudi ziyaretçilere açılıyor. 25 Şubat 1994 El-Halil Cami katliamı olarak tarihe geçen olayda 29 Filistinli öldürülmüş ve 150'den fazla kişi ise yaralanmıştı. El-Halil şehrinde, özellikle El-Halil Cami çevresinde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

El Halil kentinin en önemli caddelerinden biri olan ve kentin kuzey ve güney taraflarını birbirine bağlayan Şuheda Caddesi de yaşanan katliamın ardından İsrail yönetimi tarafından kapatılmıştı.

Yorumlar

sadık abd de piçi ısraile hep işgal peşinde kimin malını işgal ediyorsunuz hakkınız varmı