'İsrail'in işgallerini durdurun'

Uluslararası toplumun tepkisine rağmen İsrail, ABD Başkanı Donald Trump'ın desteğiyle Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da işgal politikalarını her geçen gün artırıyor.

Google Haberlere Abone ol
'İsrail'in işgallerini durdurun'

Beyaz Saray'da gerçekleşen ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki görüşme öncesi ve sonrasındaki açıklamalarla “iki devletli çözüm” politikasını dinamitleyen Trump yönetimi, İsrail'in Kudüs'e yönelik işgal faaliyetlerini cesaretlendiriyor. Trump'ın seçim sürecindeki vaatlerinden biri de ABD'nin Tel-Aviv'de bulunan Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımaktı. Trump'ın bu vaadi, uluslararası toplum ve İslam ülkelerinden büyük tepkiyle karşılanmıştı. Son olarak İsrail Meclisi Knesset'in, Batı Şeria'daki gayri meşru yerleşimleri, onaylayan yasayı kabul etmesi, “sıra Kudüs'e mi geldi” endişesine sebep olmuştu. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal, Trump'ın ifadelerinden İsrail'i destekleme konusunda çok daha ileri gideceğinin anlaşıldığını söyleyerek, “Kudüs ve Batı Şeria'da İsrail'in dediğinin olacağı bir formül düşünüyorlar” yorumunu yaptı.

İSLAM ÜLKELERİ TEPKİ GÖSTERMELİ

Bölgeden gelen haberler, İsrail'in Kudüs üzerinde, özellikle doğu Kudüs'teki işgal politikasını yoğunlaştırdığı yönünde. Filistin Yönetimi'ne bağlı Kudüs İşleri Bakanı El Hüseyni, “Baskınlar ve Yahudilerin Mescid-i Aksa'da dini ayin düzenleme eylemleri devam ediyor. İsrail askerlerinin Harem-i Şerif'in görevlilerine ve namaz kılanlara yönelik saldırı ve Aksa'dan uzaklaştırma faaliyetleri gün geçtikçe artıyor” dedi. İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Berid beldesindeki ofisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Hüseyni, “İsrail'in Mescid-i Aksa'ya baskınları, yıkım faaliyetleri, Yahudi yerleşim birimi inşa çalışmaları, Kudüs'teki Filistinlilerin evlerine el koyma ve ezanı yasaklama gibi radikal kararları her gün artarak devam ediyor” sözleriyle, işgalci gücün Kudüs'teki yıkıcı faaliyletlerinin arttığını ifade etti. Hüseyni, Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunun altını çizerek, “Durum zor, ancak bununla mücadele etmek zorundayız. Buna karşı durmaya devam edeceğiz ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Zira Kudüs Filistin Devleti'nin başkentidir” dedi. Hüseyni İslam ülkelerini işgale karşı tepki göstermeye ve karşı durmaya çağırdı.

ABD İSRAİL'E KILIF SAĞLIYOR

Filistin yönetimi de Trump yönetiminin iki devletli çözümü dinamitleyen açıklamalarına tepki göstererek, “1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını ve İsrail işgalinin bitmesini içeren uluslararası kanunlar ve iki devletli çözüme bağlıyız” açıklamasını yaptı. Hamas ise ABD yönetimini, “İsrail yanlısı olmak ve Filistinlilerin haklarını inkar etmekle” suçladı. Hamas sözcüsü Hazım Kasım yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin-İsrail çatışmasının çözümü konusundaki açıklamalarını, “İsrail yandaşlığının artmasının tercümesi” şeklinde nitelendirdi. Kasım, “ABD yönetiminin açıklamaları İsrail'in Filistin halkına düşmanlığı ve topraklarına el koymasına bir kılıf sağlıyor” dedi. Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, yaptığı açıklamada, yeni ABD Başkanı'nın selefine kıyasla çok daha İsrail'den yana tavır göstereceğinin öteden beri belli olduğunu dile getirdi. İnat, Trump'ın konuşmalarına istinaden “Filistinliler için daha zor bir dönem söz konusu olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in en iyi dostu

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, “İki devletli çözümün daha iyi olacağını düşünüyordum; ama eğer İsrail ve Filistin mutlu olacaksa onların tercihi ne ise ben de onu kabul ederim” sözleri tepki çekti. 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Trump'ın Beyaz Saray'da ağırladığı üçüncü yabancı devlet başkanı Netanyahu oldu.

Yorumlar