İsrail Filistin'in eğitim müfredatına göz dikti

İsrail aldığı kararla Filistin'deki okullarda öğretmenleri tayin etmek ve müfredatı belirlemek istiyor

Google Haberlere Abone ol
İsrail Filistin'in eğitim müfredatına göz dikti
İsrail işgali altındaki Kudüs'te yer alan Filistin okullarının İsrail'in "Yahudileştirme" politikasına maruz kaldığı belirtildi.

Doğu Kudüs'te eğitim alanında hizmet sunan Faysal el-Hüseyni Vakfı Müdürü Abdulkadir el-Hüseyni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Birçok okul İsrail Maarif İdaresi'nden finans desteği alıyor ancak bu destekle birlikte sürekli çoğalan şartlar var. İsrail aldığı kararla öğretmenleri tayin ve müfredatı belirlemek istiyor." ifadelerini kullandı.

Okulların söz konusu duruma karşı koyma yollarını aramaya çalıştığını belirten Hüseyni, ancak her geçen yıl sorunların daha da arttığını ifade etti.

Filistin Devlet Başkanlığı Divanı'nda Kudüs divani müsteşarı olan avukat Ahmed er-Ruveydi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail hükümeti yıllardır Doğu Kudüs'teki (Filistin) okullarda kendi müfredatını uygulatmaya çalıştı. Şimdi ise İsrail, mali yardım vermesi için söz konusu müfredatın uygulanması zorunluluğunu şart olarak koştuğuna dikkati çekti.

İsrail makamlarının kendi müfredatını dayatmak için sindirme yöntemleri uyguladığına işaret eden Ruveydi, İsrail Maarif İdaresi sorumluluğu altındaki okullarda İsrail'in belirlediği kuralların uygulanmasını, söz konusu kaide ve kurallara karşı gelen öğretmen ve okul müdürlerinin ise işten çıkarıldığını aktardı.

Söz konusu okulların İsrail makamlarının doğrudan sorumluluğu altında olmadığına değinen Ruveydi, İsrail’in Kudüs’teki Filistin ulusal kültürünü bitirmek amacıyla yürüttüğü politikalar çerçevesinde Kudüs’teki Filistin eğitiminin hedef haline geldiğini dile getirdi.
İsrail, Doğu Kudüs'te İslami Vakıflar İdaresi veya Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) bağlı olmayan Filistin okullarına mali destek sunuyor.

Doğu Kudüs'teki İslami Vakıflar İdaresi sorumluluğundaki Eğitim Müdürlüğü'ne (Filistin) bağlı okullar ile kilise ve şahıslara ait özel okullar, İsrail Maarif İdaresi'ne bağlı okulların yanında UNRWA'ya bağlı okullarla birlikte İsrail Maarif İdaresi'nin müfredatını uygulayan sözleşmeli okullar olmak üzere 5 çeşit okul bulunuyor.

 "İsral'in müfredata müdahil olma hakkı yok"

Kudüs'teki eğitim müdürlüğünün istatistiklerine göre Filistin Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 46 okulda toplam 12 bin 420 öğrenci eğitim görüyor.

Şahıslara ait 79 özel okulda 28 bin 42, UNRWA'ya bağlı 7 okulda bin 541, İsrail belediyelerine bağlı 52 okulda 41 binden fazla öğrenci eğim alırken, İsrail Maarif İdaresi'nin müfredatını uygulayan 19 sözleşmeli okul bulunuyor.

İsrail, sözleşmeli okullara tamamen hakim olmasına rağmen, özel okullar üzerinde de hakimiyet kurmak istiyor. Özel okulların bir çoğu İsrail'den yardım alıyor ancak son yıllarda bu yardım şartlarının ağırlaştığı, Filistin ve UNRWA'ya bağlı okulların ise İsrail idaresinden para almayı reddettiği bildirildi.

Öte yandan Doğu Kudüs'teki özel okullardan birinin müdürü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Malesef birçok okul İsrail'in yardımı olmadan devam edemiyor. İslam aleminin ve Arapların eğitim konusunda mali desteği olmadığından başka bir seçenek kalmıyor." diye konuştu.

İsrail'in, Kudüs'te yaşayan yaklaşık 316 bin Filistinliden yıllık topladığı milyonlarca doları, Batı Kudüs için kullandığını ancak Doğu Kudüs'ü ihmal ettiğini ifade eden Kudüs İşleri Bakanı ve Valisi Adnan el-Hüseyni, İsrail'in mali destek vermek için özel okullara baskı yaptığını daha sonrada okul idaresinde söz sahibi olmaya çalıştığını söyledi.

"Biz bunu reddediyoruz. Okullara ödenen para normalde ödenmesi gereken bir ödenektir. Çünkü o paralar Filistinlilerin vergilerinden kesiliyor. Ayrıca yönetime ve müfredata müdahil olma hakları yok." diyen Hüseyni şöyle devam etti:
"Onlar siyasi kazanım elde etmek için konuyu istismar ediyor. Halkın buna izin vermemesi gerektiğini düşünüyorum. En kötü durumlarda dahi yol tıkandığında bir alternatif ve çözüm bulmamız gerekir. İnanıyorum ki İsrail işlerin tıkanmasını istiyor. Onlar tıpkı 1967'de İsrail müfredatını dayattıkları gibi yapmak istiyorlar. Bizden güçlü bir direnişle karşılaştıkları zaman da geri çekiliyorlar."

Filistin müfredatına göre yazılmış kitapların İsrail tarafından basıldığı ve İsrail'in bu kitapların içeriğine, bazı değişiklikler yaparak müdahale ettiği kaydedildi.

"İsrail yardım şartlarını zorlaştırıyor"

Müfredatla ilgili çalışmalar yürüten Faysal el-Hüseyni Vakfı Müdürü Abdulkadir el-Hüseyni, belediyelerin mali destek verdiği okulların müfredatından vatan, milli kimlik ve kültürel konuların çıkarıldığını ifade etti.

İsrail belediye yetkilileri ise konunun büyütüldüğünü, İsrail aleyhine provokasyon içeren konuların çıkarıldığını savunuyor.

Ancak birinci sınıf ders kitaplarından Filistin bayrağının, ikinci sınıf ders kitaplarından ise Kubbet'üs Sahra resminin bulunduğu eski damga pulunun, İngilizce ve Arapça Filistin kelimesi ile "cihat", "direniş" gibi kelimelerin müfredattan silindiği belirtildi.

Ağustos ayı ortasından önce okullara Filistin müfredatını dağıtacağını belirten Kudüs İşleri Bakanı, İsrail Maarif İdaresince dağıtılan kitapları reddettiğini dile getirdi. İsrailli yetkililer ise İsrail eğitim müfredatının zorunlu değil seçmeli olduğunu ve herhangi bir baskının söz konusu olmadığı ileri sürüldü. Söz konusu yetkililer çok sayıda öğrencinin İsrail üniversitelerine kayıt yaptırmak istediğini ancak kayıt için iyi derecede İbranice bilmenin gerektiği bildirildi.

İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennet birkaç ay önce yaptığı bir açıklamada, Doğu Kudüs'teki okullarda İsrail eğitim müfredatının uygulanması için gereken maddi desteği sunacaklarını söylemişti.

Abdulkadir el-Hüseyni ise İsrail'in şimdilik seçmeli dediği bu durumun tedrici şekilde Kudüs'teki tüm okullarda zorunlu hale getireceği görüşünü dile getirdi. Hüseyni, "İsrail okullara mali destek sunmak için öne sürdüğü şartlara her geçen gün bir yenisini ekliyor. Filistinlilerin bu mali destek karşısında herhangi bir alternatiflerinin olmadığını bir fırsat olarak gören İsrail bu şartları daha da zorlaştırıyor." ifadesini kullandı.

Yorumlar