İsrail'den Fransız siyasetçilere yasak

İsrail işgal yönetimi, rehin tuttuğu Filistinlileri ziyaret etmek isteyen Avrupalı siyasetçileri engellemeye devam ediyor. Son olarak Fransız siyasetçilerin Filistin'e girişleri yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol
İsrail'den Fransız siyasetçilere yasak

Fransız belediye başkanları ve parlamenterlerinden oluşan bir heyetin İsrail ve Filistin'e girişlerinin yasaklanması üzerine bu kişilerin ziyaretlerinin ertelendiği bildirildi. İsrail hapishanelerinde tutuklu Filistin'in Fetih Hareketi liderlerinden Mervan Barguti ve daha önce Fransa'da yaşamış Filistinli Salah Hamouri ile görüşmek için İsrail ve Filistin'e gitmek isteyen Fransız belediye başkanı ve parlamenterlerden oluşan 7 kişilik delegasyon tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, delegasyonun Fransa Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile dün akşam gerçekleştirdiği görüşmede İsrail hükümeti tarafından İsrail ve Filistin'e girişlerinin yasaklandığını öğrendikleri belirtildi. Bu nedenle İsrail ve Filistin'e planlanan ziyaretin ertelendiği duyurulan açıklamada, mevcut durumda İsrail hükümetinin uyguladığı baskı nedeniyle ziyaretin güvenli bir şekilde gerçekleşemeyeceği vurgulandı.

Delegasyonun açıklamasında şunlar kaydedildi: "İsrail hükümetinin tutumu insanların özgürlüklerini kısıtlayan, Fransa'ya ve seçilmişlerine hakaret eden bir tavırdır. İlk kez İsrail hükümeti, belediye başkanı ve parlamenterlerin ülkeye girişlerini yasaklıyor. Aşırı sağcı İsrail hükümetinin bu kararını kınıyoruz. İsrail hükümetinin bu tutumu, bizim Barguti ve Hamouri başta olmak üzere Filistin tutuklular için verdiğimiz mücadelenin medyada yankı bulmasını sağladı."

Fransız hükümetinden, Barguti ve Hamouri'nin ziyaret edilebilmesi için yeni bir süreç başlatılmasının istendiği aktarılan açıklamada, hükümetin İsrail'in bu tavrını kabul etmemesi gerektiği ifade edildi. İsrail ve Filistin'e gidecek delegasyonda yer alan Fransa'nın başkenti Paris'in banliyölerinden Gennevilliers'in Belediye Başkanı Patrice Leclerc, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

Amaçlarının, tutuklu Mervan Barguti ve Salah Hamouri ile görüşmek olduğunu belirten Leclerc, İsrail hapishanelerinde tutuklu Filistinlilerin durumu hakkında bilgi almak için temaslarda bulunmayı da planladıklarını söylemişti. Barguti, 2004 yılında İsrail mahkemesi tarafından 5 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutularak mahkum edilmiş ve 5 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların yaşadığı güçlükler 16 Nisan'da Barguti'nin Hadarim Cezaevi'nden New York Times'a yazdığı makaleyle ve başlattığı açlık grevi ile dünya gündemine girmişti. İsrail hapishanelerinde 1967'den bu yana en az 200 Filistinlinin öldüğü, bugüne dek 800 bin Filistinlinin tutuklandığı ya da gözaltına alındığı biliniyor. Bu, Filistin'in erkek nüfusunun yüzde 40'ına tekabül ediyor. Şu anda 481'i işgal altındaki Doğu Kudüs'ten olmak üzere 57'si kadın, 300'ü çocuk yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.

Yorumlar

hasan isa peygamberin göklere çıktığı yerden ateş ediyorlar Allah kahretsin