İranlı Sünnilerden Kral Selman'a 'hac' mektubu

İranlı Sünnilerin liderlerinden İsmailzehi, Suudi Arabistan Kralı Selman'a mektup yazarak, İranlı hacıların yokluğunun İslam Ümmeti'nin çıkarına uygun olmadığını söyledi

Google Haberlere Abone ol
İranlı Sünnilerden Kral Selman'a 'hac' mektubu
İranlı Sünnilerin liderlerinden Sistan ve Belucistan eyaletine bağlı Zahidan kentinin Cuma İmamı Şeyhulislam Mevlana Abdulhamid İsmailzehi, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'a bir mektup yazarak, İranlı hacıların hac ibadetini yerine getirmesi için gerekli şartların sağlanması çağrısında bulundu.

İran Kuran Haber Ajansı'nın (IQNA) haberine göre, Suudi Arabistan Kralı Selman'dan İranlı hacıların hac merasimine katılmaları için gerekli şartların sağlanmasını talep eden Sünni din adamı, bunun iki ülke ilişkilerinin normalleşmesine de katkı sağlayacağını belirtti.

İsmailzehi, mektubunda şu ifadelere yer verdi: "İslam dünyasında tefrika ve kötümserliğin hakim olduğu bugünkü şartlarda düşmanlar aramızdaki ihtilafları artırmayı amaçlıyor. Hac merasiminde İranlı hacıların yokluğu İslam ümmeti'nin çıkarına uygun değildir."

Öte yandan İran İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Nuşabadi, Suudi Arabistan'ın İran'ın hacıların güvenliği ve vize konusundaki şartlarını kabul etmediğini öne sürdü. Nuşabadi, bu yüzden İran'daki birçok din adamının mevcut şartlarda bu yıl hacca gidilmemesi yönünde görüş bildirdiğini açıkladı.

İranlı yetkililer, Suudi Arabistan'ın hac konusunda gerekli düzenlemeleri yapmadığı için İranlıların bu yıl hacca gidemeyebileceğini belirterek, Riyad yönetimini suçlarken Suudi Arabistan, İran hac heyetinin, bu yılki hac sezonu düzenlemeleri için hazırlanan anlaşmaya imza atmadığını açıklamıştı.

Tahran yönetimi, Suudi Arabistan'ın İranlı hacı adaylarına ülke içinde vize vermeyi kabul etmediğini üçüncü ülkelerde bulunan Suudi Arabistan konsolosluklarından vize alınmasını istediğini belirtiyor. İran ise vize işlemlerinin Suudi Arabistan’ın diplomatik çıkarlarının temsil edildiği Tahran’daki İsviçre Büyükelçiliği üzerinden yapılmasını istiyor.

Yorumlar