İranlı politikacı: İran, Sovyetler gibi dağılacak

Haşimi Rafsancani’ye yakınlığıyla bilinen Kargozaran-ı Sazendegi Partisi Merkez Yönetim Kurulu üyesi Said Leylaz, "İran İslam Cumhuriyeti de tüm diğer ideolojik yönetimler gibi Sovyetlerle aynı kaderi paylaşacaktır" dedi

Google Haberlere Abone ol
İranlı politikacı: İran, Sovyetler gibi dağılacak

Şehid Beheşti Üniversitesi öğretim üyesi ve İran’ın eski cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani’ye yakınlığıyla bilinen Kargozaran-ı Sazendegi Partisi Merkez Yönetim Kurulu üyesi Said Leylaz, "İran rejimi dürüst ve ülkesine bağlı kişilerden yoksun. İran İslam Cumhuriyeti de tüm diğer ideolojik yönetimler gibi Sovyetlerle aynı kaderi paylaşacaktır" dedi.

Leylaz'ın ABD'nin bağımsız Ulusal Halk Radyosu (NPR) ile yaptığı söyleşisi, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Javan Gazetesi ile Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf'a ait Şeffaf isimli internet sitesinde yer aldı.

Leylaz, söyleşisinde, İran'ın mevcut sorunlarını çözme konusundaki başarısız olduğunu belirterek, "İran rejimi dürüst ve ülkesine bağlı kişilerden yoksun. Demek istediğimi anlıyor musunuz? Sovyetler Birliği'nin başına gelen de buydu. İran İslam Cumhuriyeti de tüm diğer ideolojik yönetimler gibi Sovyetlerle aynı kaderi paylaşacaktır" diye konuştu.

Ülkedeki ekonomik sorunlarla ilgili de Leylaz, şunları kaydetti: Ekonomideki sorunlar yaptırımlardan değil, yanlış yönetim ve yolsuzluklardan kaynaklanıyor. Son birkaç yıldır bu kanaatteyim ve bugün hala bu görüşü savunuyorum. Ben de birçok İranlı gibi devlet kurumlarının ülkenin milyarlarca dolar petrol gelirini çaldığını düşünüyorum. Son on yılda 300 ila 400 milyar dolar bir meblağ ortadan kayboldu. Bu apaçık ortada.

İran’da ekonomi alanında kendisi gibi tecrübeli ve yetkin kişilerin görevlerinden uzaklaştırıldığını savunan Leylaz, "Ben ve benim gibilerin tecrübelerimden faydalanmaları gerekiyor. Bunlar olmadan bu ülkeyi yönetemezler" ifadesini kullandı.

Yorumlar