İran'dan Rusya'ya: Sırrımızı neden açıkladın?

İran, Rusya'ya tepki göstererek, Hemedan Üssü'nün kullanımıyla ilgili gizliliği ihlal etmesini eleştirdi

Google Haberlere Abone ol
İran'dan Rusya'ya: Sırrımızı neden açıkladın?
İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, ülkenin batısındaki Hemedan üssünün Rus uçaklarının kullanımına açılmasının gizli kalması gerektiğini ancak Moskova'nın buna uymadığını söyledi.
İran devlet televizyonunda canlı yayınlanan bir programa katılan Dehkan, üssü kullandığını medyaya duyuran Rusya'yı "gösteriş" yapmakla suçladı.

Dehkan, Rusya'nın üssü kullanma konusundaki gizliliğe riayet etmeyerek "yakışıksız" bir tutum sergilediğini belirtti. Rusya'ya üs tahsis edilmediğini savunan Dehkan, Rusya'nın üssü sınırlı bir süre için kullanacağını bu sürenin de Suriye'deki duruma göre şekilleneceğini ifade etti.

Ülkenin batısındaki Hemedan Şehit Nuje Hava Üssü, geçen hafta Suriye'de hava saldırıları düzenleyen Rusya'ya ait bombardıman uçaklarının kullanımına açılmıştı. Üssün Rusya'ya açılmasıyla İran'da "1979 İslam Devrimi"nden sonra ilk kez yabancı bir devlete ülkedeki askeri tesisleri kullanma izni verilmiş oldu. İran anayasasının herhangi bir yabancı devlete üs verilmesini yasaklayan hükümlerine karşın yönetim bunun üs tahsisi değil, kısmi işbirliği olduğunu savunuyor.
İranlı bazı milletvekilleri ise üssün Rus uçaklarının kullanımına açılmasının anayasanın ihlali olduğuna ilişkin itirazlarını Meclis Başkanı Ali Laricani'ye iletmişti.

Laricani, medyada İran'ın Rusya'ya askeri üs tahsis ettiğine yönelik haberlerin doğru olmadığını savunarak, "İran bir müttefik olarak Rusya'yla Suriye gibi bölgesel meseleler hakkında iş birliği yapıyor. Bu işbirliği Rusya'ya askeri üs verdiğimiz anlamına gelmiyor. İran, Rusya’ya veya herhangi bir başka ülkeye askeri üs tahsis etmemiştir." ifadelerini kullanmıştı.

İran Meclisi Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi de, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi'nin kararı doğrultusunda Rusya'ya ait savaş uçaklarının ülkenin batısındaki Hemedan'daki hava üssünü sadece yakıt ikmali amacıyla kullandığı açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar

ATATÜRK.başka lider yok. karıştıran ..kim acaba. bence gittigi yeri karıştıran kendini cok yüksek gören liderrr...