İran'da Rafsancani'ye yönelik tepkiler artıyor

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in, Rafsancani'yi ihanetle suçlamasından sonra İran'ın üst düzey isimleri konuya müdahil olarak Rafsancani'yi eleştirdi

Google Haberlere Abone ol
İran'da Rafsancani'ye yönelik tepkiler artıyor

İran'da eski cumhurbaşkanlardan ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani'ye ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesabından geçen hafta yapılan paylaşım tartışmalara neden oldu.

“Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değil.” şeklindeki mesaj nedeniyle dini lider Ayetullah Hamaney'in, Rafsancani'yi ihanetle suçlamasından sonra İran'ın üst düzey isimleri de konuya müdahil olarak eski cumhurbaşkanını eleştirdi. Rafsancani kanadı ise söz konusu sosyal medya hesabının Rafsancani'ye ait olmadığını iddia ediyor.

Tartışmaya Twitter üzerinden katılan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 1980-88 arasında yaşanan İran-Irak savaşına işaret ederek, "O zaman bu füzelere sahip olsaydık Saddam'ın sivillere karşı düzenlediği kimyasal silahlara karşı caydırıcı olabilirdi." ifadelerini kullandı.

DMTK Genel Sekreteri ve eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rızai ise Instagram hesabından konuya müdahil oldu ve "İran'ın füze gücü caydırıcıdır. Eğer onları kaybedersek bize saldıracaklardır." mesajını paylaştı.

Meclis Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Üyesi Cevad Kerimi Kuddusi de yarı resmi Fars Haber Ajansı'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Eğer gelecekte füzeye ihtiyacımız olmayacağını düşünenler bu ülkede iktidara gelirse İran'ın bütün füzeleri ve yer altındaki füze üslerini ortadan kaldıracaktır." dedi.

Konuyla ilgili Rafsancani'den şu ana kadar bir açıklama gelmedi. Ancak Rafsancani'ye yakın olduğu bilinen "entekhab.ir" sitesine konuşan ismini açıklamayan bir kaynak, tepki çeken ifadelerin paylaşıldığı sosyal medya hesabının Rafsancani'yle bir bağlantısı olmadığını savundu.

HAMANEY'DEN İHANET SUÇLAMASI

Tartışmalar geçen hafta Rafsancani'ye ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesabından yapılan "Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değildir." şeklindeki mesajla başlamıştı. Dini lider Hamaney, çarşamba günü Hazreti Fatıma'nın doğum yıl dönümü münasebetiyle Ehl-i Beyt meddahlarına yaptığı konuşmada söz konusu mesajı sert bir dille eleştirmiş, "Eğer 'Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değildir.' sözü bilinçsizce söylenmişse ayrı bir konu, fakat bilinçli bir şekilde söylendiyse ihanettir." demişti.

Yorumlar