İran Suriye'deki askerlerini azalttı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran'ın Suriye'deki askerlerinin çoğunluğunu çektiğini iddia etti

Google Haberlere Abone ol
İran Suriye'deki askerlerini azalttı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Temsilciler Meclisi üyelerinden İran'la ilgili sorulan bir soru üzerine, İran'ın Suriye'den askerlerinin büyük bölümünü çektiğini söyledi.

John Kerry, bir soru üzerine, İran’ın nükleer ve füze programına ilişkin yaptırımlar getiren, yıl sonunda süresi dolacak olan İran Yaptırımlar Yasası’nın (ISA) yenilenmesinde acele edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Söz konusu yasanın yenilenmesine gerek olmadan da ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını geri getirme gücüne sahip olduğunun altını çizen Kerry, Batılı ülkelerle İran arasında nükleer anlaşmanın uygulanma safhasına yeni geçildiğine dikkati çekti.

Kerry bu noktada Tahran yönetiminin nükleer anlaşmanın uygulanması bağlamındaki performansının beklenip görülmesi gerektiğini vurguladı.

İran’ın bölgede teröre desteğinin ve istikrarsızlığa yönelik eylemlerinin anımsatılması üzerine Kerry, İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan (IRGC) “kayda değer sayıda” askerin Suriye’den çekildiği bilgisini verdi.

Bakan Kerry, şunları kaydetti: “IRGC aslında Suriye’den askerlerini geri çekti. Ayetullah Hamaney kayda değer sayıda askeri bu ülkeden çıkardı, Suriye’deki mevcudiyetleri doğrusu azaldı. Ancak bu onların Şam üzerinden Suriye’den Lübnan’a silah sevkiyatıyla ilişkileri olmadıkları ve eylem içerisinde bulunmadıkları anlamına gelmiyor. Bu konuda kaygılarımız devam ediyor.”

Yorumlar