Irak'lı Kürtler arasında petrol kavgası

Irak'ta Barzani yönetimi, Talabani'nin partisi KYB'nin Kürt petrolünü İran'a satarak yemekle suçluyor

Google Haberlere Abone ol
Irak'lı Kürtler arasında petrol kavgası
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Halepçe Sorumlusu Fazıl Beşareti, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Kerkük petrolünü tek başına İran'a sattığını ve parasını da tamamen kendisinin yediğini ileri sürdü.

Beşareti, KDP'nin resmi sitesinde yer alan açıklamasında, eski Irak Cumhurbaşkanı ve KYB Genel Sekreteri Celal Talabani'nin eşi Hero İbrahim Ahmed ve KYB'nin Kerkük petrolüne ilişkin iddialarını değerlendirdi.

Açıklamasında, Ahmed'in Kerkük petrolüne ilişkin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye gönderdiği tehdit mektubunu normal karşıladıklarını belirten Beşareti, şöyle devam etti:

"KYB'nin içinde yaşanan karışıklıklar ve tartışmalar üzerine bilinmeyen birçok hakikat ortaya çıktı. Bu bize göre garip değildi fakat kamuoyu birçok konuyu daha yakından öğrendi çünkü KYB, Kürdistan bölgesi hükümetinin sattığı petrolün dışında Kerkük petrolünü tek başına İran'a satıyor. Parasını da tamamen kendileri yiyor."

KYB'nin Süleymaniye ve Halepçe'deki tüm gelirleri kontrol ettiğini savunan Beşareti, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hero hanımın mektubu sayesinde Kerkük petrolünün 5 aydır durdurulduğunu öğrendik. KYB, Süleymaniye ve Halepçe'deki tüm gelirleri ve sınır kapılarından elde edilen kazançları kendi kasasına aktarıyor. Kimse bu paranın akıbeti hakkında bilgi sahibi değil. Ancak KDP'nin petrol parasını yediğini iddia ediyorlar. KDP petrol göndermiyor, hükümet aracılığıyla sevkedilen kısmı da şeffaf bir kontrole tabidir. KDP'nin inisiyatifindeki yerlerden çıkarılarak satılan petrol ile memurların maaşları ödeniyor ve masraflar karşılanıyor. KYB ise Kürdistan hükümetinin sattığı petrolden pay alıyor. Bunun dışında Kerkük petrolünü de tankerlerle İran'a satarak tüm geliri kendine ayırıyor. Yani Kerkük petrolünün geliri Kürdistan hükümetine değil KYB'ye gidiyor."

Yorumlar