Irak'ta gerilim artıyor, Bağdat yeni adım attı

Irak hükümeti, IKBY'den tüm sınır kapılarını ve havaalanlarını Bağdat yönetimine teslim etmesini istedi. Öte yandan, Irak hükümeti, komşu ülkelerden, petrol ve sınır konusunda sadece Bağdat ile ilişki kurmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta gerilim artıyor, Bağdat yeni adım attı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'taki referandum gerilimi giderek yükseliyor. Barzani'nin geri adım atmaması üzerine Bağdat yönetimi harekete geçti. Irak hükümeti, Irak hükümeti, IKBY'den tüm sınır kapılarını ve havaalanlarını Bağdat yönetimine teslim etmesini istedi. Hükümet ayrıca, komşu ülkelerden, petrol ve sınır konusunda sadece Bağdat ile ilişki kurmasını istedi.

TÜRKMENLERDEN BOYKOT KARARI

Irak'taki Türkmenlerin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), anayasaya aykırı düzenleneceği referandumu boykot etmekte kararlı olduğu belirtildi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, düzenlediği basın toplantısında, ''Türkmenlerin yaşadıkları bölgelerde referandum yapılmamasını istemememize rağmen hiç kimse bizi dinlemedi. Yasalara aykırı ve birçok tarafın karşı olduğu bu referandumun sonuçlarını tanımayacağız.'' dedi.

Referanduma ve sandık başına hiçbir Türkmen'in gitmeyeceğinin altını çizen Salihi, "Yarın Türkmenler referandumu boykot edecektir.'' ifadesini kullandı.

Türkmenlerin en çok can güvenliklerinin korunmasına ihtiyacı olduğunu belirten Salihi, ''Bu saatten sonra Türkmenlerin yaşadıkları Kerkük ve diğer bölgelerde can güvenliklerinden merkezi hükümet sorumludur. Vatandaşlarımızı yaşadıkları bölgelerde hükümete bağlı güçler korumalı.'' diye konuştu.

BARZANİ REFERANDUMDA ISRARLI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek bunun ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.

Yorumlar