Irak eski Başbakanı Allavi parti kurdu

Eski Irak Başbakanı Allavi, lideri olduğu Ulusal Vifak Hareketi'ni siyasi partiye dönüştürdü.

Google Haberlere Abone ol
Irak eski Başbakanı Allavi parti kurdu
Irak eski Başbakanı İyadi Allavi, lideri olduğu Ulusal Vifak Hareketi'ni siyasi partiye dönüştürdüğünü açıkladı.

Allavi, Bağdat'ta yaptığı basın toplantısında, Irak'ta reform talebiyle düzenlenen gösterileri desteklediklerini ifade ederek, bu gösterilerin siyasi mezhepçilik, hizipçilik ve yolsuzluklarla mücadele ve eşit vatandaşlığa dayalı yönetimi savunduğunu anımsatarak, ülkedeki dini mercilerin de söz konusu talepleri desteklediğine işaret etti.

Allavi, lideri olduğu Ulusal Vifak Hareketi'ni yakın kurmayları ve tabandan gelen talep üzerine siyasi partiye dönüştürdüğünü ve bunun adının Ulusal Vifak Partisi olduğunu belirtti.

"Hükümet, başarısız"

Irak hükümetinin ülkedeki taraflar arasında ulusal uzlaşıyı gerçekleştirmede başarısız olduğunu, bu hükümetin aynı zamanda terörle mücadele edemediği ve halkın güvenlik ve istikrarını sağlayamadığını ifade etti.

Başbakan Haydar el-İbadi kabinesinde boşalan bakanlıklara aday gösterip göstermeyecekleri sorusu üzerine Allavi, "Ortak yönetim anlayışı olmadığı sürece hükümete katılmayacağız.
Çalışmalarımızı meclis çatısı altında sürdüreceğiz." cevabını verdi.

Irak'ta terörle mücadele, iç göçmenlerin evine geri dönmesi ve kurtarılan bölgelerde alt yapı çalışmalarının başlamasına önem verdiklerini söyleyen Allavi, gelecek yerel ve genel seçimlere tek başına değil, kendi çizgilerine yakın şahsiyet ve partilerle birlikte katılacakları bilgisini verdi.

"İran, kırmızı çizgi koydu"

Irak'ta yapılan seçimlerin şeffaf olmadığını vurgulayan Allavi, 2010'da yapılan genel seçimleri kazanmalarına rağmen İran'ın hem kendisi hem de o dönemki siyasi grubunun (Irakiyye koalisyonu) iktidara gelmesini engelllediğini savundu.

Yorumlar