Irak Büyükelçiliği önünde protesto

Türkmeneli Dernekler Federasyonu üyeleri, Irak devlet yönetiminde Türkmenlere yer verilmediği gerekçesiyle Irak'ın Ankara Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yaptı

Google Haberlere Abone ol
Irak Büyükelçiliği önünde protesto
Türkmeneli Dernekler Federasyonu üyesi bir grup, Irak devlet yönetiminde Türkmenlere yer verilmediği gerekçesiyle Irak'ın Ankara Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yaptı.

Protesto amacıyla Büyükelçilik önünde toplanan Türkmeneli Federasyonu üyesi yaklaşık 50 kişilik grup, "Irak Türkmensiz olmaz" ve "Yaşasın Türkmen" sloganları attı, "Irak Türkmenlerine yapılan haksızlıklara son", "Irak Türkmenleri ülkeleri için can verirken bu umursamazlık niye?" yazılı pankart açtı.

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Aydın Beyatlı, grup adına yaptığı açıklamada, Irak'ta Türkmenlerin bertaraf edilerek, siyasi süreçten silinmek istendiğini söyledi.

"Türkmenler dışlanarak Irak iflah olmaz ve Irak'ın toprak bütünlüğü korunamaz." diyen Beyatlı, Türkmenlerin Irak toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Beyatlı, şunları kaydetti: "Dürüst, çalışkan ve yetenekli olan Türkmenler bakan, bakan yardımcısı, genel müdür gibi makamlarda çalışarak Irak'a hizmet etmek istemektedir. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde Türkmenler de söz sahibi olabilmeli ve üst yönetim kademelerinde yer alabilmelidir. Irak Parlamentosu Türkmenleri üçüncü en kalabalık millet olarak kabul ettiği halde, Türkmenlerin ne bakanları ne valileri ne de il meclis başkanları var. Bu, kasıtlı olarak Türkmenlerin bütün taraflarca dışlanmasından başka bir şey değildir. İnsan hakları çerçevesinde talep ettiğimiz bu isteklerin yerine gelmesini şiddetle talep ediyoruz."

Açıklamanın ardından grup temsilcileri, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'ye verilmek üzere hazırladıkları protesto mektuplarını, büyükelçilik görevlilerine teslim etti.

Yorumlar