Irak Başbakanı: Kürtlerin taleplerine saygılıyız ama referandum sakıncalı

Irak'ın kuzeyinde bir ay sonra yapılması planlanan referandum konusunda açıklama yapan İbadi, Kürtlerin taleplerine saygı duyduğunu ancak referandum sonuçlarının iyi olmayacağını düşündüğünü söyledi. Kürt bölgesi yönetimi ise ABD'nin erteleme talebine rağmen referandumu 25 Eylül'de yapmaya kararlı olduğunu açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Irak Başbakanı: Kürtlerin taleplerine saygılıyız ama referandum sakıncalı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Irak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi bir ay sonra referanduma gidiyor. Referandumda halka Irak'tan ayrılmak isteyip istemedikleri sorulacak. Kürt yönetimi referanduma gitmeden önce Bağdat yönetimiyle de görüşmeler sürdürüyor. Birçok ülkenin referandumu tanıma şartını, "Bağdat ile anlaşırsanız tanıyabiliriz" şeklinde açıklaması Kürt yönetimini Bağdat ile diyaloğa zorluyor. Son olarak önceki Bağdat'a giden bir heyet Irak yönetimiyle konuyu müzakere etti. Bağdat yönetimi referanduma tamamen karşı olmadığını ancak şu an Irak'ın önceliklerinin farklı olduğunu söylüyor ve referandumun ertelenmesini istiyor. Kürt yönetimi ise referandumu 25 Eylül'de yapmaya kesin kararlı görünüyor. 

KÜRT HEYETİ BAĞDAT'A GİTTİ

IKBY Yüksek Referandum Heyeti, referandum meselesini görüşmek için Erbil'den başkent Bağdat'ta giderek İbadi ile bir araya geldi. Başbakan ile yaptıkları görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan heyet üyelerinden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Sadi Ahmed Pire, genel olarak İbadi ile görüşmelerinin olumlu geçtiğini ve referandumu konuştuklarını ifade etti.

Kürtlerin taleplerini ve referandumdan beklentilerini masaya yatırdıklarını söyleyen Pire, buna karşılık İbadi'nin ise referandumun "Bağdat'ın önceliği arasında yer almadığını" söylediğini belirtti. Pire, İbadi'nin görüşmenin diğer bir bölümünde ise kendilerine, "Kürtlerin devlet gibi hareket edip, serbest bir ekonomiye sahip olduğunu ve bağımsız petrol ihraç ettiğini, Irak bayrağı taşımayan Peşmerge güçlerine sahip olduğunu" hatırlattığını kaydetti.

İbadi'nin söylediklerine yanıt olarak ise Pire, heyetin, "Kürtlerin geleceklerinden endişe duyduğunu ve garanti istediklerini" söylediğini aktardı. 

İBADİ'DEN SON AÇIKLAMA

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, başkent Bağdat'ta düzenlediği haftalık basın toplantısında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül tarihinde düzenlemek istediği referandum ve bunun için kendisiyle görüşen IKBY Yüksek Referandum Heyeti ile yaptığı görüşmeye değindi. IKBY heyetiyle yaptığı görüşmenin çok olumlu ve güzel bir atmosferde gerçekleştiğini belirten İbadi, referandum meselesinin özellikle ele alındığını ve Irak'ın çıkarlarının korunmasına vurgu yapıldığını söyledi.

"Kürtlerin devlet talebine saygı duyuyoruz ancak bir anayasa ve bütün bir ülke var." diyen İbadi, "Eğer sınırların yeniden çizilmesi gibi bir istek varsa, bu tek taraflı gerçekleşemez. Aksine bunun trajedi ve karmaşık sorunları beraberinde getireceğini söylüyoruz." diye konuştu. Böylesi bir karmaşıklığın içerisinde ve diğer taraflarla diyaloğa geçilmeden referandumun gerçekleşmesi mümkün mü ? diye soran İbadi, "Açıkçası, bağımsızlığın Kürtlerin çıkarına olmadığını görüyorum çünkü bu, ihtilafların ve bitmeyecek sorunların kapısını açacak." dedi.

KÜRT BÖLGESİNDEKİ GRUPLARIN TAVRI

Erbil'den dün Bağdat'a giden Yüksek Referandum Heyetinde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ile bazı azınlık temsilcileri yer alırken, muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) heyete katılmayı reddetmişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefette yer alan Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel) lideri Ali Bapir, 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumdan önce uygun bir zemin oluşturulması, siyasi partilerin bir araya gelmesi ve meclisin normalleşmesi talebinde bulundu. Bapir, yaptığı yazılı açıklamada, "Maalesef sözü edilen referandum, ne sebepten olursa olsun, hizbi ve şahsi bir kalıba sokulmuş durumda. Bu yüzden referanduma büyük zarar verildi ve başarısız olmaya yakın." ifadelerini kullandı.

Referandumdan önce atılması gereken başka adımlar olduğunu belirten Bapir, şunları kaydetti: "Devlet ilanı gibi büyük kararlar dahil olmak üzere her türlü kararda uygun bir zemin hazırlanmadan başarılı olunması mümkün değildir. Eğer ciddi bir şekilde bağımsızlığa doğru yürümek istiyorsak, siyasi partilerin diretme ve çekişmelerden uzak durup en kısa zamanda bir araya gelmesi gerekir. En başta ise meclisin tekrar işleyişine dönmesi ve normalleşmesi gerekiyor."

ABD'DEN ERTELEME ÇAĞRISI VE IKBY'DEN RET

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, ABD’nin referandumun ertelenmesi talebinin kabul edilmediğini ifade ederek, referandumun 25 Eylül’de gerçekleştirileceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yi arayarak 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun ertelenmesi talebinde bulunmuştu. Üst güzey bir Kürt yetkili yaptığı açıklamada, referandumun belirlendiği tarihte yapılacağını söyledi. Barzani’nin danışmanı konuya ilişkin açıklamasında, “Değişiklik yok, referandum 25 Eylül’de gerçekleştirilecek” dedi.

Barzani Kürt parti liderleri ile görüşme gerçekleştirmiş, Haziran ayında da referandumun 25 Eylül’de yapılacağı açıklanmıştı. Perşembe günü de Tillerson, Barzani ile bir telefon görüşmesi yapmış, referandumun ertelenmesi talebinde bulunmuştu. ABD ve diğer batı ülkeleri oylamanın Bağdat yönetimi ile IKBY arasında yeni bir anlaşmazlığı ateşlemesinden endişe duyuyor.

REFERANDUM TARİHİ KESİNLEŞTİ

IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, referandumun 25 Eylül tarihinde yapılması kararını oy çokluğuyla onayladı. Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu sözcüsü Sirvan Zirar, Erbil kentinde düzenlediği basın toplantısında, "Komisyonumuz, Kürdistan Bölgesi Başkanlığının referandumun 25 Eylül'de yapılması talebini oy çokluğuyla kabul etti." dedi. Irak dışında yaşayıp, referanduma katılmak isteyen vatandaşların durumuna dair Zirar, "Doldurulacak bir form ile vatandaşlar elektronik sistem üzerinden referanduma katılabilecek." diye konuştu.

Zirar, IKBY başkanlık ve milletvekili seçimleri için alınan karara da değinerek, 1 Kasım'da hem başkanlık hem de milletvekili seçimlerinin yapılacağını ifade etti. IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, referandumun 25 Eylül'de yapılması önerisini seçim komisyonuna sunmuştu.

Yorumlar