Irak Başbakanı İbadi'nin reform hamlesi

Ulusal Koalisyon liderleri, anayasa mekanizması çerçevesinde gerçekleşecek reformlara destek vereceklerini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Irak Başbakanı İbadi'nin reform hamlesi

Irak parlamentosundaki en büyük grup Ulusal Koalisyon (Şii) liderlerinin, anayasa mekanizması çerçevesinde gerçekleşecek reformları destekleyecekleri bildirildi.

Ulusal Koalisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, koalisyon liderlerinin, Dışişleri Bakanı İbrahim el-Ceferi'nin başkanlık ettiği ve Başbakan Haydar el-İbadi'nin de hazır bulunduğu bir toplantı gerçekleştirerek, güvenlik ve siyasi konulardaki son gelişmeleri görüştükleri belirtildi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve Iraklı Şii Yüksek İslami Konseyi lideri Ammar el-Hekim'in toplantıya katılmadığı aktarılan açıklamada, bu tür toplantılarla diyaloğun sürdürülmesi gerektiği konusunda hemfikir olan Ulusal Koalisyon liderlerinin, anayasa mekanizması çerçevesinde gerçekleşecek reformları destekleyecekleri ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, çatışma cephelerindeki güvenlik güçlerine destek verilmesi tavsiyesinin yapıldığı kaydedildi.

Ülkenin güneyinde yer alan Necef kentinde dün bir araya gelen Sadr ve Hekim'in, "genel reformların yapılması ve yolsuzlukla mücadeleye devam" konusunda anlaştıkları belirtilmişti.

Şii lider Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı. Ancak bu süre dolmadan önceki gün bağımsız adaylardan oluşan bir hükümet kurduğunu duyuran Sadr, kabine listesini de parlamentonun onayına sunulması için İbadi'ye ileteceğini bildirmişti.

Şii liderin çağrısıyla daha önce başkent Bağdat'ta gösteriler düzenleyen Sadr yanlıları, hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde geçen cuma günü başlattıkları sivil itaatsizlik eylemine devam ediyor.

Yorumlar