İhvan'dan suikast suçlamalarına tepki

Mısır İhvan'ı, darbe günlerinde faili meçhul bir şekilde öldürülen başsavcı Hişam Berekat suikastiyle ilgili suçlamalara karşı çıkarak, "Suçluları kendi aranızda arayın" dedi

Google Haberlere Abone ol
İhvan'dan suikast suçlamalarına tepki

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Mısır makamlarının Başsavcı Hişam Berekat suikastına İhvan mensuplarının karıştığına dair iddialara tepki gösterdi.

Teşkilattan yapılan yazılı açıklamada, Mısır makamlarının muhalifleri öldürmeye ve onların davalarını yok etmeye çalıştığı belirtilerek, "Başsavcınızın katillerini kendi aranızda arayın" ifadesine yer verildi.

Öte yandan İhvan Şura Konseyi Üyesi Cemal Haşmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır emniyetinin daha önce ülkeyi ilgilendiren birçok konuda olduğu gibi bunda da yalan söylediğini iddia ederek, "Emniyet, işkence, kasıtlı öldürme, zorla kaybetme, İtalyan genç Giulio Regeni'nin öldürülmesi, Rus uçağının düşmesi gibi birçok olayda yalan söyledi" dedi.

Haşmet, "Emniyet, şu an Başsavcı davasıyla Regeni'nin öldürülmesinin üstünü kapatmaya çalışıyor" dedi.

İhvan yetkililerinden Ahmed Rami de "İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı hiçbir açıklama güvenilir değil" ifadesini kullandı.

Mısır'da Başsavcı Hişam Berekat suikastının soruşturması kapsamında İhvan'a mensup 6 kişi hakkında 15 gün ihtiyati tutuklama kararı verildiği bildirilmişti.

İhvan'ın savunma heyeti ise söz konusu iddiaların teyit edilmesi gerektiği belirtilerek, "Daha önce de pek çok suçlama yöneltilmiş, sonunda doğru olmadığı ortaya çıkmıştı" açıklamasını yapmıştı.

Mısır İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Hamas'ın, Berekat suikastına karışan İhvan mensuplarına eğitim verdiğini savunarak, "Hamas, suikast planında büyük rol oynadı" ifadelerini kullanmış, Hamas ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Suikaste karışan 14 zanlının gözaltına alındığını belirten Abdulgaffar, söz konusu kişilerin aralarında Yahya Musa'nın da olduğu İhvan'ın yurt dışındaki yetkilileri liderliğindeki 48 kişilik bir hücreye mensup olduğunu ifade etmişti.

Demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığı 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından başsavcılığa atanan Hişam Berekat, haziranda Kahire'de konvoyunun hedef alındığı bombalı saldırıda yaralanmış, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Yorumlar