İhvan üyelerinin davası ertelendi

İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'nin de aralarında bulunduğu 739 sanığın yargılandığı davanın duruşması 8 Ekim'e ertelendi

Google Haberlere Abone ol
İhvan üyelerinin davası ertelendi
Mısır kamuoyunda "Rabia baskını" olarak bilinen Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 739 sanığın yargılandığı davanın ertelendiği bildirildi.

"Rabia baskını" olarak bilinen 372'si gıyabında olmak üzere 739 sanıklı davanın duruşması Kahire Ceza Mahkemesi Heyeti tarafından başkent Kahire'nin güneyindeki Polis Akademisinde görüldü. Mahkeme başkanlığını Hasan Ferid'in yaptığı duruşmada sanıkların ifadesine başvuruldu.
Duruşmada söz alan Bedii, İhvan'ın Mısır yönetimiyle "barışçıl yollarla" mücadele, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "meşruiyeti" ve Rabia baskınını gerçekleştirenlerin yargılanması konularında tutumunun aynı olduğunu belirtti.
Cam kafesten çıkan Bedii, İhvan'ın Rehberlik Konseyi Başkanı olduğu için yargılandığını kaydederek, "İhvan yaklaşık 90 senedir var olan ve insanlara hayırda nasıl örnek olacağını anlatan bir kuruluş. Merkezleri ateşe verilmesine rağmen 2013'te "Mısır'a hayır götürüyoruz" projesini hayata geçirmeyi sürdürdü." diye konuştu.

"İhvan mensupları öldüren değil öldürülen taraftır"

Rabia baskınına ilişkin Bedii, "İhvan mensupları öldüren değil öldürülen taraftır. Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki insanlar, İhvan mensupları tarafından öldürülmedi." ifadesini kulandı.
Mısır halkının meşru yollarla cumhurbaşkanını seçtiğini kaydeden Bedii, "Biz meşruiyetten yanayız. Mısır halkı çalınan devrimdeki hakkından vazgeçmeyecektir." şeklinde konuştu.
Rabia baskınını yapanların yargılanmasını isteyen Bedii, "Teşkilat olarak bu baskını biz mi düzenledik yoksa bu baskın bize karşı mıydı? Niçin katiller yargılanmıyor?" sorusu üzerine Mahkeme Başkanı Ferid, "Dava sürecinde göreceğiz." diye yanıt verdi.

Bedii'nin dinlenmesinin ardından mahkeme, "delillerin sunumunun tamamlanması" için duruşmanın 8 Ekim'e ertelenmesine ve sanıkların tutukluluklarının devamına hükmetti.
Ertelenen davada, İhvan'ın üst yöneticilerinin de aralarında bulunduğu sanıklar, 14 Ağustos 2013'te Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda düzenlenen gösterilerde "ülkede kaos çıkarma, kasten adam öldürme, yol kesme, trafiği bilerek aksatma, insanların ulaşım özgürlüğünü kısıtlama" gibi çeşitli suçlamalarla yargılanıyor.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te Mısır emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Yorumlar