İhvan'dan 'din ve siyaset ayrımı' açıklaması

İhvan'dan yapılan açıklamada 'din ve siyaset işlerinin birbirinden ayrılması' konusunun tartışıldığı belirtildi

Google Haberlere Abone ol
İhvan'dan 'din ve siyaset ayrımı' açıklaması
Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan), siyasi parti ve İslami faaliyetlerin birbirinden ayrılması konusunun tartışılmasına ilkesel olarak karşı olmadığı bildirildi.

İhvan sözcüsü Talat Fehmi, "Siyasi ve İslami faaliyetlerin birbirinden ayrılması hakkında" başlığıyla yayımlanan yazılı açıklamasında, İhvan Şura Meclisi Üyesi Cemal Haşmet'in dün yaptığı ve "Teşkilat yakın bir zamanda siyasi ve İslami faaliyetlerini birbirinden ayıracağını duyuracak" şeklindeki sözlerine açıklık getirdi.

Fehmi, "İhvan, siyasi ve İslami faaliyetlerin birbirinden ayrılması konusunda ortaya atılan görüşlerin tartışılmasına ilkesel olarak karşı çıkmadığını ancak bunun yetkili kurumlar içerisinde ve uzmanların görüşü alınarak yapılması gerektiğini her zaman vurgulamıştır." ifadesini kullandı.
Ayrılma konusunda nihai bir karara varıldığında bunun gerektiği şekilde duyurulacağını, ancak böyle bir şeyin henüz gerçekleşmediğini belirten Fehmi, İhvan'ın daha önce Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) adı altında Mısır'ın siyaset sahnesinde etkin rol oynayacak ve teşkilatın siyasi görüşünü temsil edecek bir parti kurduğunu aktardı.

Açıklamada, İhvan'ın, darbeci yönetimin son bulması için çalışılmasının gerektiği bir dönemin öncelikleri baz alınarak ve teşkilat içindeki kurumlar tarafından ortaya konacak her türlü fikre açık olduğu belirtildi.

İhvan içerisinde, Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin yerine geçici olarak getirilen Mahmud İzzet ile eski İhvan sözcüsü Muhammed Muntasır'ın liderliğini yaptığı gruplar arasında "teşkilatın idaresi ve mevcut rejime karşı izlenecek yöntemler" konusunda görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Mahmut İzzet cephesiyle anlaşmazlık içinde olan İhvan Yüksek İdare Kurulu, 2 hafta önce anlaşmazlığın çözümü için bir yol haritası sunmuştu.

İhvan içinde siyasi ve İslami çalışmaların birbirinden ayrılması mevzu özellikle HAP'ın kuruluşundan sonra ciddi tepkilerle karşılanmıştı. Ancak teşkilat içinden gelen bu açıklamalar, Nahda Hareketi Partisi lideri Raşid Gannuşi'nin "İslami çalışmaları bırakıp sadece siyasi faaliyetlere ağırlık verecekleri bir dönüşüm aşamasında oldukları" yönündeki açıklamasıyla eş zamanlılık arz ediyor.
 

Yorumlar