Hollande: İki devletli çözüm tehdit altında

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, İsrail-Filistin barışı için önerilen iki devletli çözümün tehdit altında olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Hollande: İki devletli çözüm tehdit altında

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözümün tehdit altında olduğunu söyledi.

Paris'te yaklaşık 70 ülke, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Orta Doğu Barış Konferansı'nın açılış konuşmasını Hollande yaptı. Konferansa Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılıyor.

İsrail-Filistin barışının sağlanması için taraflar arası müzakerelerin şart olduğunu belirten Hollande, "Yıllardır desteklenen iki devletli çözümün son gelişmelerle tehdit altında olduğunu görüyoruz. Taraflara herhangi bir parametre dikte etmek söz konusu değil. Çözüm tarafların müzakereleri doğrudan yürütmeleri halinde sağlanabilir." dedi.

İki devletli çözümün eski bir hayalden ibaret olmadığını aktaran Hollande, taraflar arasındaki diyalog eksikliğinin ve aşırılık yanlısı grupların saldırılarının bölgede güvenlik sorunu oluşturduğunu ifade etti.

İsrail'in bölgedeki yerleşim faaliyetlerinin çözümü zorlaştırdığına işaret eden Hollande, "İki devletli çözümün sağlanması sadece İsrail ve Filistin'e değil bütün dünya için de önemli. Bu sadece eskiden kalan bir sistem değil. Bu uluslararası toplumunu da arzu ettiği bir çözüm. BM de konuyla ilgili oy birliğiyle aldığı karar da bunun göstergesi." diye konuştu.

HAMAS'TAN KONFERANSA ELEŞTİRİLER

Hamas, Filistin ve İsrail arasında ilişkileri yeni bir düzeye taşımak ve çıkmaza giren müzakereleri tekrar canlandırmak amacıyla Paris'te bugün başlayan Ortadoğu Barış Konferansı'nı eleştirdi.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konferansa ilişkin "Vakit kaybı ve daha önceki başarısız barış konferanslarının yinelenen bir kopyası niteliğinde." değerlendirmesinde bulundu.

Konferansın, Yahudi yerleşim birimleri inşasının ve Yahudileştirme siyasetinin sürdüğü, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarının arttığı bir ortamda yapıldığını söyleyen Kasım, Paris konferansından Filistin davasına ilişkin adaletli bir sonuç çıkmayacağını savundu.

Hamas Sözcüsü, Filistin yönetimine "Filistin meselesine faydası olmayan bir duruma önem vermemeleri" ve Filistinli gruplar arasında uzlaşının sağlanarak ayrılığın sonlandırılması çağrısında bulundu.

Filistin halkına, değişmez haklarına ve ulusal uzlaşıya zarar verecek hiç bir formülün kabul edilmemesi gerektiğini vurgulayan Kasım, "Hamas, İsrail ile siyasi görüşmeleri reddediyor. Tarihi Filistin topraklarının özgürleştirilmesi için silahlı direnişin etkinleştirilmesini istiyor." diye konuştu.

Filistin ve İsrail arasında ilişkileri yeni bir düzeye taşımak ve çıkmaza giren müzakereleri tekrar canlandırmak amacıyla düzenlenen Ortadoğu Barış Konferansı Paris'te bugün başladı. Konferansın 9 yıldır İsrail-Filistin sorunu çerçevesinde bu düzeyde düzenlenen ilk konferans olma özelliğine sahip olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar