Hizbullah, üyelerine hacı yasakladı

Hizbullah, Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan tartışmalardan dolayı yönetici ve üyelerine, bu yıl haccı yasakladı

Google Haberlere Abone ol
Hizbullah, üyelerine hacı yasakladı
Hizbullah'ın, yönetici ve üye kadrosuna bu yıl hac ibadetlerini eda etmelerini yasakladığı bildirildi.
Hizbullah'a yakın bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın, yönetici ve üyelerinin bu yıl hac ibadetini yerine getirmesinin engellenmesi yönünde bir iç düzenleme yaptığını söyledi.
Hizbullah'ın, söz konusu kararı ihlal edenlerin teşkilattan ihraç edileceği uyarısında bulunduğunu aktaran yetkili, "Suudi Arabistan ile yaşanan anlaşmazlıktan ötürü vatandaşlarının hac görevini yapmasına isteksiz yaklaşan Tahran'ın kararına benzer şekilde ve İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in şeri kararına uyularak bu düzenlemeye gidildi." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ı, İranlı hacı adaylarının bu yılki hac ibadetlerini yerine getirmelerine engel olmakla suçlamıştı.
Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Muhammed Bin Nayif de bunun üzerine böyle bir ayrımcılığın söz konusu olmadığını belirterek, İran'ın hac ibadetini siyasileştirmeye ve İslami öğretilere aykırı, hacıların güvenliğini ihlal edecek şekilde sloganlara dönüştürmeye çalıştığını savunmuştu.

İran'ın İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı, Suudi Arabistan'la yaşanan vize sorunu ve hacıların kutsal topraklara gidişi ve güvenliği gibi konularda anlaşma sağlanamadığı için İran vatandaşlarının bu yıl hacca gitmeyeceklerini açıklamıştı.

Suudi Arabistan yönetimi ise İranlı hacı adaylarının ibadetlerini yerine getirmesi için İran Hac ve Ziyaret Kurumu heyetinin öne sürdüğü taleplerin karşılandığını ancak İranlı heyetin hac mevsimi düzenlemeleri için hazırlanan anlaşmaya imza atmadığını belirtmişti.

Bu gelişmelerin ardından açıklamalarda bulunan İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney de Riyad'ı, İran vatandaşlarının bu yılki hac ibadetine engel olmakla suçlamıştı.

Yorumlar