Hizbullah: Komutanımızı İsrail değil muhalifler öldürdü

Hizbullah, Suriye'de kayıp verdiği beşinci komutanı Bedreddin'in İsrail değil Suriyeli muhalifler tarafından öldürüldüğünü açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Hizbullah: Komutanımızı İsrail değil muhalifler öldürdü
Suriye'deki iç savaşta Şam yönetiminin yanında savaşan Lübnan Hizbullahı, örgütün kurucu isimlerinden, askeri kanadın en üst sorumlusu Mustafa Bedreddin'i de savaşta kaybetti. Bedreddin'in ölümüyle birlikte Hizbullah beş komutanını bu savaşa kurban vermiş oldu. İran basını ve Hizbullah'tan önceki gün yapılan açıklamada saldırıdan İsrail sorumlu tutulmuştu; ancak bugün gelen açıklamada ise Bedreddin'in İsrail tarafından değil Suriyeli muhalifler tarafından öldürüldüğü belirtildi. Bedrettin ile birlikte beş komutanın daha aynı saldırıda hayatını kaybettiği öğrenildi. Bedreddin, İsrail ve ABD'nin aranan 'isimler' arasında yer alıyordu. 

Hizbullah, en üst düzey komutanı Mustafa Bedreddin'in ölümüne muhalif gruplar tarafından yapılan top atışının neden olduğunu açıkladı. Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, Şam Havalimanı yakınlarında meydana gelen ve Bedreddin'in ölümüne yol açan patlamaya, muhalif grupların top atışının sebep olduğu belirtildi.

BEDREDDİN İLE BİRLİKTE BEŞ KİŞİ DAHA ÖLMÜŞ

Mustafa Bedreddin'e yönelik saldırıda Bedreddin'le birlikte beraberindeki 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü bildirildi. İran'ın yarı resmi haber ajanı Fars'a göre, Suriye'de öldürüldüğü açıklanan Hizbullah'ın önde gelen komutanlarından Mustafa Bedreddin'e yönelik saldırıda, Bedreddin'le birlikte Mustafa Şehadi, Muhammed Yasin, Yusuf Hazim, Muhammed Halil ve Ali Hammud adlı Hizbullah üyeleri de hayatlarını kaybetti.

Haberde saldırının dün gece gerçekleştiği belirtildi ancak daha fazla bilgi verilmedi.
Hizbullah, bugün yaptığı açıklamada, Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında kendilerine ait bir merkezde meydana gelen patlama sonucu Mustafa Bedreddin'in hayatını kaybettiğini duyurmuştu.



BEYRUT'TA TOPRAĞA VERİLDİ

Suriye'nin başkenti Şam havalimanı yakınında meydana gelen bir patlamada ölen Hizbullah komutanı Mustafa Bedreddin'in cenazesi Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta defnedildi.

Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde bando eşliğinde başlayan cenaze töreninde Bedreddin'in, Hizbullah bayrağına sarılı tabutu, üniformalı örgüt mensupları ve cenazeye katılanların omuzlarında Havra Mezarlığı'na nakledildi.

Cenaze töreninde kalabalığa seslenen Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Bedreddin'in ölümüne yol açan patlamanın başkent Şam yakınındaki Hizbullah merkezlerinden birinin yakınında gerçekleştiğini söyledi. 



Cenazenin ilerlediği yol boyunca üniforma giymiş Hizbullah üyeleri ellerinde flamalarla beklerken, yol üzerindeki binaların balkonlarından cenaze alayının üzerine çiçekler atıldı.

Hizbullah bayrakları taşıyan binlerce kişi ABD ve İsrail aleyhinde slogan attı, marşlar söyledi. Cenaze alayı ilerlerken çevreden çok sayıda makineli tüfekle havaya atış edildiği duyuldu.

İRAN, İSRAİL YAPTI DEMİŞTİ

İran'a yakın basın kuruluşları, Hizbullah komutanı Bedreddin'in öldüğü patlamanın İsrail tarafından düzenlendiğini iddia etti. 

İmad Mugniye, Cihad Mugniye, Dürzi komutan Samir Kuntar gibi Hizbullah'ın üst düzey isimleri de Suriye'de öldürülmüştü.

ABD VE İSRAİL'İN TERÖR LİSTESİNDEYDİ 

Hizbullah'ın Suriye'de öldürülen en üst düzey komutanı "izi sürülemeyen hayalet" olarak tanımlanan Mustafa Bedreddin, Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastının aranan zanlılarından olmasının yanı sıra, örgütün Suriye iç savaşındaki kanlı müdahalesinde de kritik önem taşıyordu.

ABD ve İsrail'in terör listesindeki 55 yaşındaki Mustafa Bedreddin, Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'nin öldürüldüğü 2005 yılındaki bombalı suikastla ilgili Birleşmiş Milletlerin (BM) kurduğu özel mahkemede aranan beş Hizbullah üyesinden biriydi.


- Bedreddin'in yerine geldiği Mugniyye...

Eniştesi İmad Mugniye'nin 2008'de öldürülmesinden sonra Hizbullah'ın askeri kanadının başına geçtiği iddia edilen Bedreddin, aynı zamanda Hizbullah'ın kurucuları arasındaydı.

Kuveyt'te 1983 yılındaki bir bombalı saldırıda rolü olduğu gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan Bedreddin, Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgali sırasında buradaki cezaevinden Irak'a kaçmıştı.

 

Yorumlar