Hizbullah: Irak'a uçakla savaşçı gönderdik

Suriye'de İran'ın talebi doğrultusunda savaşmadıklarını savunan Hizbullah Lideri Nasrallah, Irak'ta IŞİD'e karşı savaşmaları için uçakla savaşçı gönderdiklerini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Hizbullah: Irak'a uçakla savaşçı gönderdik

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Suriye’de savaşmak için "İran veya Suriye’den emir almadıklarını" iddia etti.

Nasrallah, geçen hafta Halep kırsalında hayatını kaybeden cephe komutanı Ali Feyyad’ın anma töreninde canlı yayınlanan konuşma yaparak, "Suriye’ye gitmek için bize kimse emir vermedi. Suriye’de savaşmak için ne Suriye ne de İran’dan emir aldık. Bilakis savaşmak bizim kendi görüşümüz, inancımız ve hissiyatımız" dedi.

Irak’ta savaşmak üzere savaşçılar gönderdiklerini söyleyen Nasrallah, "Irak’ta Sünniler, DAEŞ’ten Şiilerden daha fazla zarar gördü. Bu uluslararası şöhrete karşı savaşmamız istendiğinde, Lübnan, Suriye ve Yemen’den savaşçıları aldık ve yaygara koparmadan Irak’a gizlice uçakla gönderdik" diye konuştu.

Irak’ta Hizbullah ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi’nin çekilmesi çağrısında bulunan ismini vermediği bir yetkiliye hitap eden Nasrallah, "Irak’taki Haşdi Şabi olmasaydı, DAEŞ sizin saraylarınıza girip şerefinizi lekelemiş olurdu" ifadelerini kullandı.

Körfez İşbirliği Konseyinin, Hizbullah’ı "terör örgütü" ilan etmesine de değinen Nasrallah, Körfez rejimlerinin "asıl sorunun İsrail’i korumak olduğunu" ileri sürdü.

Nasrallah, Körfez ülkelerinin Hizbullah nedeniyle Lübnan'a uygulayacağı iddia edilen yaptırımlara ilişkin ise "Suudi Arabistan’ın askeri yardımlarının Hizbullah'ın eline geçeceği bahaneden başka bir şey değil. Sizden hiçbir şey istemiyoruz. Sadece direnişi (Hizbullah’ı) yalnız bırakın" şeklinde konuştu.

Hizbullah örgütünün kurucularından ve ilk genel sekreteri olan Şeyh Suheyb Tufeyli, geçen hafta AA’ya verdiği röportajda örgütün Suriye’deki varlığına da eleştiriler getirerek, Hizbullah'ın Suriye krizi başladığında meseleye müdahil olmama kararı aldığını, ancak daha sonra İran’dan gelen emirle Suriye’ye girdiklerini dile getirmişti.

Yorumlar