Hava korsanı teslim oldu

Mısır yolcu uçağını kaçıran Seyfettin Mustafa isimli korsan teslim oldu. Rehine eylemi boyunca can kaybı ya da yaralanma olmadı

Google Haberlere Abone ol
Hava korsanı teslim oldu

Son Haberler Logo

Mısır'ın İskenderiye şehrinden Kahire'ye giden uçağı Kıbrıs adasına kaçıran hava korsanı teslim oldu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İskenderiye'den Kahire'ye giden Mısır Havayolları'na ait uçağı kaçıran hava korsanının yakalandığını, son kalan yolcuların serbest kaldığını açıkladı.

MS181 sefer sayılı yolcu uçağını kaçıran korsanın Seyfettin Mustafa olduğu belirlendi.

 

NE OLMUŞTU ?

İskenderiyye'den Kahire'ye gitmek üzere saat 8:00'de havalanan, 55 yolcu ve 7 mürettebatı bulunan Mısır yolcu uçağı hava korsanları tarafından kaçırılarak Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki Larnaka Havaalanı'na indirildi. Mısır Havayolları, kaçırılan uçaktaki 5 yabancı yolcu ve mürettebat hariç tüm yolcuların serbest bırakıldığını açıkladı.

Uçağı kaçıran ismin canlı bomba olduğu belirtiliyor. Canlı bomba uçaktaki bütün yolcuları tahliye etti; mürettebatı ise rehin aldı. 

Olayın ilk saatlerinde Mısır vatandaşı ve ismi de İbrahım Samaha olduğu belirtilen korsanın, Rum eşi Maria Sarapkos'a bir mektup yazmak için uçağı kaçırdığı belirtildi. Daha sonra korsanın farklı bir isim olduğu açıklandı. 

Üzerinde canlı bomba yeleği bulunan hava korsanı uçak pilotları aracılığıyla dışarıdaki yetkililerle iletişim kurdu. 

Larnaka havalimanının etrafında ve içinde yoğun bir hareketlilik yaşandı. Güney Kıbrıs Rum kesimine ait askeri ve polis araçlar havalimanına konuşlandı. Çok sayıda polis ve asker de havalimanının etrafında güvenlik önlemi aldı. 

KADIN VE ÇOCUKLAR TAHLİYE EDİLİYOR

Güney Kıbrıslı yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre, canlı bomba korsan, uçaktaki kadın ve çocukları tahliye etti. 

MEKTUP İDDİASI

Kıbrıs Rum Kesimi yetkililerinin verdiği bilgilere göre, hava korsanı bir mektup yazarak Kıbrıs'ta yaşayan teslim edilmesini istediği belirtildi. 

ESKİ EŞİYLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR

Hava korsanının eski eşiyle görüşmek istediği, ve Güney Kıbrıs'tan iltica talebinde bulunduğu belirtildi. 

UÇAKTA BOMBA ŞÜPHESİ

Kıbrıslı Rum yetkililer, kaçırılan Mısır Havayolları'na ait uçağın Larnaka Havaalanı'na indiğini, uçakta bomba bulunmasından şüphelenildiğini açıkladı.

'TERÖRİST DEĞİL, AŞIK BİRİNE BENZİYOR'

Görüşmeleri yürüten Kıbrıslı Rum yetkili de hava korsanının terörist olmadığını ve "aşık birine benzediğini" söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir diğer Rum yetkili de hava korsanının kendilerine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yaşayan bir kadına iletilmek üzere zarf verdiğini belirtti.

Yetkililer, veteriner olduğu sanılan Mısır vatandaşı Semaha'nın üzerinde bomba taşıyıp taşımadığının hala kesinlik kazanmadığını kaydetti.

İskenderiye Havaalanı Müdürü Hüsnü Hasan da uçaktaki 81 kişi arasında 26 yabancı olduğunu belirtti. Yabancı yolcular arasında 8 Amerikalı, 4 İngiliz, 4 Hollandalı, 2 Belçikalı, 2 Yunan, bir Fransız, bir İtalyan ve bir de Suriyeli bulunuyor. Üç yabancının kimliği ise henüz açıklanmadı.

 

PİLOTU TEHDİT ETTİ

Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da üzerinde patlayıcı bulunduğunu ileri süren bir yolcunun uçağın pilotu Ömer el-Gammal'ı tehdit ettiği ve Larnaka'ya inmesi için zorladığı belirtildi.

El-Gammal'ın yetkililere haber verdikten sonra uçağı Larnaka Havaalanı'na indirdiği kaydedildi.

Diğer yandan, Mısır'ın resmi haber ajansı MENA, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, GKRY lideri Nikos Anastasiadis ile telefonda görüştüğünü kaydetti.

"BİRDEN FAZLA HAVA KORSANI OLABİLİR"

Bir başka Kıbrıslı Rum yetkili ise uçakta birden fazla hava korsanı bulunabileceğini, ancak henüz bir talepte bulunmadıklarını belirtti.

Havaalanına çok sayıda polis aracı ve güvenlik görevlisi gönderildi. Airbus 320 tipi uçakta 55 yolcu ve 7 mürettebat bulunuyor.

LARNAKA'DA DAHA ÖNCE DE KORSAN EYLEMİ YAŞANMIŞTI

Larnaka’ya kaçırılan Mısır Havayolları’nın uçağı, akıllara 38 yıl önce yaşanan olayı getirdi. 1978 yılının Şubat ayında yine benzer bir kaçırılma olayı yaşandı. 

Larnaka Havalimanı’nda, Kıbrıs Havayolları’na ait bir DC8 tipi uçak kaçırılmıştı. İki Arap tarafından kaçırılan uçakla ilk teması havalimanı yetkilileri kurdu.

Yolcular serbest bırakıldı. Ancak uçakta 15 kişi tutuluyordu. Yakıt alan uçak Suriye’ye gitmek üzere havalandı. Ancak uçak Suriye’ye indirilmedi. Suudi Arabistan da uçağı kabul etmeyince DC8 tipi yolcu uçağı yeniden Larnaka’ya inmek zorunda kaldı.

Bir taraftan hava korsanlarıyla müzakereler sürerken, Mısır’dan 777. Tabur’dan özel komandolar geldi. Mısırlı komandolar, Güney kıbrıs yönetiminin itirazlarına karşın uçağa operasyon başlattı. Ancak Rum güvenlik güçleri buna karşı çıktı. Operasyon ve karmaşa sırasında 15 Mısırlı öldü.

1985 yılında ise bir başka olay daha yaşandı. Mısır Havayolları’nın uçağı Malta’ya kaçırıldı. Mısırlı komandolar uçağa operasyon düzenledi ve bu operasyon 59 kişinin ölmesine yol açtı.

Yorumlar