Haşimi Rafsancani hayatını kaybetti

İran eski cumhurbaşkanlarından Rafsancani hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Haşimi Rafsancani hayatını kaybetti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İran'ın dini ve siyasi figürlerinin önde gelen isimlerinden biri olarak bilinen Hümeyni'nin eski yardımcısı ve eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani hayatını kaybetti. Rafsancani’nin tedavi görüdüğü Tahran'daki Tecriş Mahallehesi Şehitleri hastanesinde hayatını kaybettiği belirtildi. 82 yaşında vefat eden Haşimi Rafsancani uzun yıllar İran siyasetinde söz sahibi olarak çeşitil görevlerde yer almıştı. 2005 yılındaki seçimlerde Mahmud Ahmedineajad'a karşı yarıştığı seçimleri kaybetmişti. Rafsancani'nin adı önümüzdeki İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylar arasında geçiyordu. 

HAŞİMİ RAFSANCANİ KİMDİR? 

Ali Ekber Haşimi Rafsancani 1934 yılında İran'ın Rafsancan kentinde dünyaya gelmişti. İranlı din ve devlet adamı Rafsancani, 1989-1997 arasında İran İslam Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanlığı yaptı. İran'ın Kirman ilindeki Rafsancan'da doğdu. Fakir bir fıstık-çiftçisi ailenin oğluydu. 1948'de din eğitimini sürdürmek için Şiilerin kutsal kenti Kum'a gitti. 1958'de Ruhullah Humeyni'nin öğrencisi oldu; zamanla Şiiler arasında ayetullah'lıktan sonraki en yüksek ikinci derece olan hüccetülislam mertebesine yükseldi. 

ŞAH REJİMİ DÖNEMİNDE HAPİS YATTI

Haşimi Rafsancani, Humeyni gibi o da Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin modernleşme programına karşı çıktı. Humeyni 1964 yılında sürgüne gönderilince ülkede Humeyni için yardım toplayanların önderliğini üstlendi. 1975-78 arasında solcu teröristlerle ilişkisi olduğu ileri sürülerek yargılandı ve hapis cezasına çarptırıldı.

HÜMEYNİ'NİN YARDIMCILIĞINI YAPTI

Rafsancani, Şahın devrilmesinden sonra 1979'da Humeyni İran'a dönünce onun önde gelen yardımcılarından biri oldu. İslami Cumhuriyetçi Parti'nin kuruluşunda önemli rol oynadı. Devrim Konseyi'nde görev aldı. Devrimin ilk yıllarında içişleri bakanlığını üstlendi.

9 YIL İRAN MECLİS BAŞKANLIĞI YAPTI

1980'de meclise seçildi ve meclis başkanlığına getirildi. Dokuz yıl boyunca meclis başkanı olarak görev yaptı ve zamanla İran'ın ikinci güçlü kişisi konumuna geldi. İran-Irak Savaşı (1980-1988) sırasında etkili rol oynadı.Ağustos 1988'de savaşı sona erdiren ateşkesi kabul etmesi için Humeyni'yi ikna etti.

İRAN CUMHURBAŞKANI OLDU

Haziran 1989'da Humeyni'nin ölümünden sonra temmuzda oy çoğunluğuyla İran cumhurbaşkanı seçildi. Daha önce pek etkili olamayan yürütme organının yetkilerini artırarak güçlendi. Pragmatik bir politika izleyerek sertlik yanlılarına karşı başarı kazandı. İran'ın uluslararası ilişkilerde yalnızlığa itilmesini önlemeye çalıştı. Savaştan çıkan ülke ekonomisini canlandırmak için yabancı sermaye yatırımlarından ve özel girişimden yararlanmak stratejisine uygun olarak, Avrupa'yla ilişkileri yenilemeye çalıştı. 1993'te, oy oranı düşmekle birlikte, yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

AHMEDİNEJAD'A KARŞI KAYBETTİ

2005 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda daha fazla oy almasına rağmen, ikinci turdaki rakibi Mahmud Ahmedinejad'a geçilerek, yenildi. Halen, İran İslam Cumhuriyeti Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanlığını yürütmektedir.

Yorumlar

ihsan mikrobun büyüklerinden biri gitti şimdi ne olacak şia yı din haline getirdiler mezarda sorgu meleği dinin ne dediği zaman şiamı diyecek desinde görsün cehennemi