Haşdi Şabi milisleri Musul'da istenmiyor

Iraklı Sünniler, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasını istemiyor

Google Haberlere Abone ol
Haşdi Şabi milisleri Musul'da istenmiyor

Irak'ta Sünniler, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin muhtemel Musul operasyonuna katılmasına karşı çıkıyor.

Irak Temsilciler Meclisi'ndeki en büyük Sünni grubu Güçler Birliği tarafından yayınlanan açıklamada, "Musul operasyonunun, ülkedeki terörün bel kemiğini kıracak ve DAEŞ terör örgütünün sonunu getirecek olmasından dolayı buradaki en temel görevi ordu, Peşmerge ve uluslararası koalisyonla birlikte Musulluların alması gerektiği konusunda ittifaka varıldı" denildi.

Açıklamada, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin ise operasyona katılmasının kabul edilmeyeceği belirtilerek, Musul'un insan kaynağıyla zengin bir kent olduğuna işaret edilerek, "Haşdi Şabi'nin operasyona iştirak ettirilmesi DAEŞ çetelerini güçlendirir ve operasyona mezhepçi özellik kazandırır. DAEŞ'in değerlendireceği hiçbir fırsat yaratılmamalı. Operasyondaki ulusal görevlerini yerine getirmeleri için Musul halkının silah ve eğitim desteğiyle önü açılmalı" ifadelerine yer verildi.

Irak hükümeti, geçtiğimiz günlerde Musul yakınlarına kentin DAEŞ'ten kurtarılmasında yer alacak yüzlerce asker ve bu askerleri taşıyan zırhlı araçlarla çok sayıda tank sevkiyatı yapmıştı.

Öte yandan Başbakan Haydar el-İbadi'nin üyesi olduğu Kanun Devleti Koalisyonu üyesi Salih Mehdi, AA muhabirine yaptığı açıklamasında, Musul operasyonuna katılacak tarafları belirleme yetkisinin İbadi'de olduğunu savunarak, "İbadi'nin kararı bazı siyasi tarafların itirazına rağmen uygulanacak. Haşdi Şabi, bu operasyonda yer alacak" diye konuştu.

İbadi, dün parlamentoda yaptığı konuşmasında güvenlik ve aşiret güçlerinin yanı sıra Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile koordinasyon halinde Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna katılacağını söylemişti.

Ülkedeki Sünniler, mezhep eksenli gerginliğin tırmanmasından endişe duydukları için Şii milislerin Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasına karşı çıkıyor. Eski Musul Valisi ve Haşdi Vatani Sorumlusu (Sünni gönüllü güçler) Esil en-Nuceyfi, "İbadi ve İbadi'nin arkasındaki kişiler ne derse desinler, Haşdi Şabi'nin operasyona katılması kabul edilemez bir durumdur. Haşdi Şabi'nin operasyona katılması konusunda ısrar etmek Musul'un dağılması ve mezhepçiliğin körüklenmesi konusunda ısrar etmek demektir" ifadelerini kullanmıştı.

Iraklı Sünni lider ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi daha önce AA'ya yaptığı açıklamada, "Şii milislerin Musul operasyonuna katılımı mezhep sorununu daha da derinleştirir, terörle mücadele süresini uzatır ve zorlaştırır. Terörü söküp atmak birinci derecede Musulluların gücüyle olmalı" demişti.

İran'a yakınlığı ve mezhepçi yaklaşımıyla bilinen Haşdi Şabi'nin, Tikrit operasyonu sonrası kentteki Sünnilerin evlerine yönelik yağma girişimi ve kurtarılan bölgelere Sünnilerin geri dönmesini engellemesi nedeniyle Ramadi operasyonuna katılmasına izin verilmemişti.

 

Yorumlar