Gazzeli balıkçıların menzili artırıldı

İsrail yönetimi, Gazze Şeridi sahilindeki 6 millik avlanma menzilini, 9 mile çıkarmayı onayladı

Google Haberlere Abone ol
Gazzeli balıkçıların menzili artırıldı

İsrail yönetiminin Gazze Şeridi sahilindeki 6 millik avlanma menzilini, 9 mile çıkarmayı kabul ettiği bildirdi.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail yönetimi, bugün avlanma menzilinin arttırılması kararını resmen onayladığını bildirdi. Söz konusu karar 3 Nisan'dan itibaren uygulanmaya başlanacak." dedi.

Ayaş, İsrail yönetiminin Gazze Şeridi'ndeki Vadi Gazze bölgesinden Refah kentine kadar olan kısımda 9 mil açıkta avlanmaya izin vereceği, güvenlik gerekçesiyle kuzeydeki bazı bölgelerde avlanma menzilini 6 mil olarak bırakacağını kendilerine bildirdiğini kaydetti.

İsrail'in sözünü tutmasını temenni ettiklerini ifade eden Ayaş, "Bu durum, ekonomik şartları kötü olan balıkçılara olumlu yansıyacak." diye konuştu.

Ramallah'taki Filistin Hükümeti Sivil İşler Genel Kurulu kaynaklarından alınan bilgiye göre, Filistinli ve İsrailli yetkililer arasındaki toplantılarda avlanma menzilinin arttırılması kararında mutabakata varıldı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Antlaşması'na göre, Filistinlilerin herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nden 20 mil mesafe açıklığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip ancak İsrail bunu engelliyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırıların ardından İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında 26 Ağustos 2014'te varılan ateşkes antlaşması uyarınca, avlanma sınırı 6 mil olarak belirlenmişti.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası verilerine göre, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin nafakası 4 bin balıkçı tarafından sağlanıyor.

Yorumlar