Gazze'de 'Siyasi bölünmüşlüğe son' eylemi

Gazze Şeridi'nde düzenlenen eylemde Filistin'deki siyasi bölünmüşlüğe en kısa sürede son verilmesi istendi

Google Haberlere Abone ol
Gazze'de 'Siyasi bölünmüşlüğe son' eylemi
Gazze Şeridi'nde düzenlenen eylemde onlarca Filistinli, İsrail işgalinin ve Gazze'deki sıkıntıların son bulması için ülkedeki mevcut siyasi bölünmüşlüğün en kısa sürede bitirilmesini istedi.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FDHKC) çağrısı üzerine Gazze'deki İzzeddin el-Kassam Caddesi'nden başlayan ve kentin batısındaki meçhul asker anıtı önünde sona eren yürüyüşe onlarca Filistinli katıldı. Eylemde, "Gazze krizinin çözümü için ulusal uzlaşı şart", "Bölünmüşlük ortadan kaldırılmadan işgalin sona ermesi mümkün değil" yazılı pankartlar taşındı.
FDHKC siyasi büro üyesi Ziyad Cergun, burada yaptığı konuşmada, "Kapsamlı ulusal diyalog yoluyla Filistin'deki mevcut bölünmüşlüğün sona erdirilmesini istiyoruz." dedi. Filistin'de tüm kurumları birleştirecek bir ulusal birlik hükümetine ihtiyaç olduğunu söyleyen Cergun, Fetih ve Hamas hareketlerinden bölünmüşlüğü sona erdirmek için gerekli mekanizmaları geliştirmelerini istedi.


İslami Cihad yöneticilerinden Halid el-Bataş da konuşmasında üzerinden geçen on yılın ardından Filistin'deki siyasi bölünmüşlüğün sona ermesinin tüm halkın ortak ulusal dileği haline geldiğini ifade etti.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri kazanmasının ardından Hamas ile Fetih Hareketi arasında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmalardan sonra Hamas 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar öncülüğünde uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Hamas ve Fetih Hareketi, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması ve seçimlerin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması metni imzalamış, uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Fetih ve Hamas yetkilileri, uzlaşı anlaşmasının uygulanması ve bölünmenin sona ermesi amacıyla son olarak 8 Şubat 2016'da Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelmişti.

Yorumlar