Gazze'de işsizliğe çare kaplumbağa ticareti

Gazze'de gençler, kaplumbağa terbiyeciliği ve satımı yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyor

Google Haberlere Abone ol
Gazze'de işsizliğe çare kaplumbağa ticareti
İsrail ablukası nedeniyle iş ve yaşam imkanlarının her geçen gün azaldığı Gazze'de gençler, kaplumbağa terbiyeciliği ve satımı yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Uzun uğraşlara rağmen Gazzeli birçok genç gibi iş bulamayan 28 yaşındaki Mahmud Ebu Hasira, Gazze'nin sınır bölgelerinden topladığı kaplumbağaları şehir merkezindeki dükkanında satarak 6 çocuğunun bakımını sağlıyor.

Kaplumbağaların bulunduğu kafesin başında yaptığı işi AA muhabirine anlatan Ebu Hasira, "Fakirlik ve işsizlik yüzünden bu işi seçmek durumunda kaldım." dedi.

Kaplumbağa yakalamak ve terbiye etmek için büyük çaba harcadığını belirten Ebu Hasira, "Kaplumbağalar, bakımı bilgi ve büyük itina gerektiren hayvanlar. İnternetten bu konuyla ilgili okumalar yaptım. Bu işi yaparken de birçok tecrübe kazandım." ifadelerini kullandı.

Bir kaplumbağadan 5 dolar kazandığını söyleyen Ebu Hasira, "Dükkanın önünden geçenlerde bir kaplumbağa edinme isteği doğuyor. Çünkü kaplumbağaların yiyeceği, ot, bitki, sebze gibi kolay temin edilen şeyler. Bu yüzden evde bakımı kolay hayvanlar." bilgisini paylaştı.

Ebu Hasira, kendisi için geçim kaynağı haline gelen bu kaplumbağaları ailesinin de çok sevdiğini, onları yedirmek ve onlarla oynamaktan çocuklarının büyük zevk aldığını dile getirdi.

Filistin İnsan Hakları Merkezi'nin geçen yıl yayımladığı raporda, abluka altında Gazze Şeridi'nde yaşayanların yüzde 38,8'inin yoksul olduğu, bunun yüzde 21,1'inin ise aşırı yoksulluk çektiği belirtilmişti.

İsrail, 2007'den beri Gazze Şeridi'ni abluka altında tutuyor.

Yorumlar