Gazeteci Kıyk için Gazze'de gösteri

Gazze'de, 89 gündür açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Kıyk'ın serbest bırakılması için gösteri düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci Kıyk için Gazze'de gösteri

Gazze'de İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 89 gündür açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kıyk'ın serbest bırakılması için gösteri düzenlendi.

Ahrar Hareketinin çağrısı üzerine düzenlenen gösteriye katılan Filistinliler, Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komistesi (ICRC) binası önünde toplandı.

Ahrar Hareketi Başkanı Halid Ebu Hilal, Kıyk'ın serbest bırakılması gerektiğini belirterek, "Batı Şeria'daki gençler Kıyk'a yardım etmek için İsrail işgaline karşı direnmelidirler" dedi.

Gösteride konuşma yapan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, " Kıyk, İsrail'in esirler konusunda işlediği suçları açığa çıkartıyor. Uluslararası toplum ise esirler konusunda çifte standart uyguluyor" diye konuştu.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kıyk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kıyk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanılarak Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar