Fransa'dan İsrail-Filistin müzakere önerisi

Fransa, İsrail-Filistin müzakerelerinin yeniden başlaması için uluslararası barış konferansı düzenlenmesi önerisini resmen İsrail hükümetine sundu

Google Haberlere Abone ol
Fransa'dan İsrail-Filistin müzakere önerisi

Fransa'nın Ortadoğu barış sürecinin yeniden başlatılması için uluslararası konferans düzenlenmesi önerisini İsrail hükümetine resmen sunduğu bildirildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon yaptığı yazılı açıklamada, "Kudüs'ün batısındaki dışişleri konutunda Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Alon Ushpiz ile bir toplantı gerçekleştiren İsrail'deki Fransız Büyükelçisi Patrick Maisonnave İsrail-Filistin barış müzakerelerinin yeniden başlaması için uluslararası konferans düzenlenmesi önerisini sundu" denildi.

İsrail'in Filistin ile doğrudan müzakerelerini desteklediğine işaret eden Nahshon, ülkesinin Fransa'nın bu önerisi karşısındaki tutumuna ilişkin ise herhangi bir bilgi vermedi.

Öte yandan üst düzey Filistinli bir yetkili, Fransa'nın henüz söz konusu konferans için herhangi bir tarih belirlemediğini ancak gelecek yaz üzerinde konuşulduğunu belirtti. Söz konusu yetkili, Fransa'nın uluslararası destek arayışı içinde olduğunu ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nın Yardımcısı Ofir Gendelman geçen ay yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail hükümeti, Fransa'dan uluslararası konferans daveti alırsa bunu inceleyecek" ifadesini kullanmıştı.

Filistinliler ise Fransa'nın uluslararası barış konferansı önerisini memnuniyet verici olduğunu ifade ediyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Tokya'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Fransa'nın barış süreci konusundaki girişimlerini girişimlerini desteklediklerini idile getirmişti.

Fransa eski Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, geçen ay yaptığı açıklamada ülkesinin İsrail-Filistin müzakerelerinin yeniden başlaması için uluslararası konferans düzenlenmesi girişiminde bulunacağını belirtmişti.

Yorumlar