FKÖ barış şartlarını açıkladı

FKÖ Genel Sekreteri Ureykat, "Filistin tarafı, İsrail işgalinin sona ermesi ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması için takvimi belirlenmiş sağlam temelli bir barış süreci istiyor" dedi

Google Haberlere Abone ol
FKÖ barış şartlarını açıkladı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, İsrail işgalinin sona ermesi ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması için takvimi belirlenmiş sağlam temelli bir barış süreci istediklerini belirtti.

Ureykat, Ramallah kentindeki ofisinde Fransa Dışişleri Bakanlığı Barış Süreci Özel Temsilcisi Pierre Vimont ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Filistin tarafı, İsrail işgalinin sona ermesi ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması için takvimi belirlenmiş sağlam temelli bir barış süreci istiyor" dedi.

Fransız yetkililerle, Filistin-İsrail barış sürecini ele alan uluslararası konferans düzenlenmesi konusunu görüştüklerini belirten Ureykat, "Fransa'nın önerisini, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin 1967 sınırlarında kurulması için uluslararası kanuna dayanacak şekilde değerlendirmeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz" diye konuştu.

Gelecek herhangi bir barış sürecine Hindistan, Japonya, Güney Afrika ya da Brezilya gibi uluslararası ağırlığa sahip ülkelerin katılmasını istediklerini belirten Ureykat, şunları kaydetti:

"Sürecin başarısızlığa uğramasından, her gün öldürülen, gözaltına alınan, abluka altında tutulan, toplu cezalandırmalara, tehditlere maruz kalan, cenazeleri teslim edilmeyen halkımız dışında kaybeden olmayacak. Barış için sarf edilen çalışmaların başarıya ulaşması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bu noktada ilkesel olarak Fransa'nın attığı adımlarla işbirliği içinde olduğumuzu açıkladık."

"İsrail, askeri çözümlerin kendisini siyasi çözüme ulaştıracağını zannediyor" diyen Ureykat, "Biz de onlara işgal bataklığını kurutma, insanların zihinlerinde umutları yeşertme ve cinayet serisine son vermenin siyasi çözüme ulaştıracağını söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ureykat, İsrail medyasında, Filistin ile İsrail arasında bazı gizli görüşmeler yapıldığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, "İşgalcilerle yalnızca güvenlik konusundaki bazı meseleler görüşülüyor. İsrail tarafına imzalanan anlaşmalara uymaması halinde güvenlik alanında koordinasyona son vereceğimizi ilettik" dedi.

Sabah saatlerinde Batı Şeria'nın Ramallah kentine ulaşan Fransa Dışişleri Bakanlığı Barış Süreci Özel Temsilcisi Pierre Vimont'un, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile görüşmesi bekleniyor.

Fransa, Filistin-İsrail barış müzakerelerinin yeniden başlatılması için uluslararası konferans düzenlenmesi önerisinde bulunmuş, Mahmud Abbas da Fransa'nın barış süreci konusundaki girişimlerini desteklediklerini dile getirmişti.

Yorumlar